Russische rodelaars domineren World Cup-finale in Sochi

heywoodu

Op de olympische baan van Sochi hebben de rodelaars in het weekeinde hun World Cup-seizoen afgesloten. In alle zeven onderdelen stonden wedstrijden op het programma en dat leverde maar liefst zes keer Russische winst op.

Vrouwen
We beginnen met de vrouwen, waar de enige niet-Russische zege viel. Natalie Geisenberger uit Duitsland won er de reguliere wedstrijd door de Russische Viktoriia Demchenko met 0,153 seconden te kloppen. Geisenberger's landgenote Dajana Eitberger werd best of the rest op 0,329 seconden, de Kroatisch-Nederlandse zusjes Daria en Dania Obratov eindigden in het achterveld.

Op de sprint bij de vrouwen ging de winst naar Demchenko, die Eitberger met 0,104 seconden klopte, terwijl Geisenberger dit keer op 0,137 tellen derde werd. De grand dame van het rodelen won wel voor de zevende keer op rij het eindklassement in de World Cup, terwijl ze daarvoor al vier jaar tweede werd achter vijfvoudig kampioene Tatjana Hüfner, die haar fenomenale carrière zondag afsloot.

Mannen
De reguliere mannenwedstrijd werd een feestje voor Semen Pavlichenko, die met groot vertoon van macht won. Zijn landgenoot Roman Repilov werd tweede op 0,434 seconden, een enorm verschil in het rodelen, terwijl de Italiaan Dominik Fischnaller op 0,460 tellen de derde plek pakte.

In de sprint zagen we een vergelijkbaar beeld: Pavlichenko won, dit keer 0,018 seconden voor Repilov. Het werd zelfs een Russische sweep, want Maksim Aravin pakte op 0,049 de derde plek. Pavlichenko begon op plek twee in het World Cup-klassement aan het weekeinde en pakte met zijn dubbele zege voor het eerst de eindwinst. Leider Johannes Ludwig uit Duitsland werd slechts twaalfde en tiende en viel achter Repilov en Felix Loch terug naar plek vier.

Dubbels
Bij de dubbels was de World Cup-strijd al min of meer een gelopen race en Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland gaven het ook niet meer weg. In de reguliere wedstrijd werden ze tweede op 0,053 seconden van de van hun thuisbaan profiterende Russen Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov, terwijl qualifiers Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov op 0,193 seconden hun eerste podium ooit pakten.

Denisev en Antonov wonnen vervolgens ook de sprint, waar de Letse neven Andris en Juris Sics op 0,011 seconden tweede werden, voor Eggert/Benecken (+0,074).

Landenwedstrijd
In de landenwedstrijd gingen Demchenko, Pavlichenko en Denisev/Antonov er zoals verwacht met de winst vandoor, hoewel Eggert/Benecken een enorm gat nog bijna wisten te dichten. De Duitsers kwamen 0,072 seconden tekort, terwijl Letland op slechts 0,127 seconden derde werd.