'Gronings college laat studenten stikken'

Monique Verlind (DJMO)

Het nieuwe collegeakkoord van de gemeente Groningen, dat is gesloten door GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie, biedt geen oplossingen voor de nijpende kamertekorten voor studenten en drijft de huren alleen maar verder op. De gemeentelijke schuld blijft echter gevaarlijk hoog volgens de JOVD. 

Door de verhoging van de onroerendzaakbelasting met 10% en het gebrek aan concrete bouwambitie hoeft de student de komende jaren niets te verwachten van het gemeentebestuur. In het collegeakkoord worden een paar zinnen gewijd aan jongerenhuisvesting, maar aanvullingen op het door het vorige college ingezette beleid blijven uit. Het lijkt erop dat het nieuwe college het tekort aan studentenhuisvesting niet als urgent probleem ziet. Gevolg: stijgende huren doordat voor iedere kamer tientallen studenten in de rij staan.

De verhoging van de OZB zal daarbij een tweede prijsopdrijvende factor blijken. Deze belasting vormt voor kamerverhuurders niets meer dan een kostenpost, die in de huurprijzen zal worden doorgerekend. Het college stelt dat zij die het meest profiteren van de economische groei meer gaan bijdragen, maar vooralsnog lijken vooral huurders de klos aldus de JOVD. 

Het is bovendien een gemiste kans dat dit college er niet voor kiest de schuld van de gemeente, die inmiddels ruim 1 miljard euro bedraagt, verder af te bouwen. Juist in deze tijden van economische groei is het van belang de tering naar de nering te zetten om zo buffers op te bouwen, maar dit linkse college kiest ervoor om de uitgaven verder te laten stijgen en om in te teren op de gemeentelijke reserves. Buitengewoon onverstandig beleid, en bovendien doorschuiven van schulden naar de volgende generaties zo stelt de JOVD. 

De JOVD Groningen roept het nieuwe college daarom op om alsnog met een ambitieuze agenda te komen waarin deze urgente problemen aangepakt worden of om het eerlijke verhaal te vertellen aan de jonge Groninger: we doen niets voor je!