Hockey Pro League: Nederlandse defensie bezwijkt in Argentijnse heksenketel

Redactie

Het Nederlands elftal heeft in Buenos Aires hun vierde wedstrijd van de Pro League tegen Argentinië met 4-3 verloren. Een wereldgoal van Bjorn Kellerman en twee doelpunten van Jeroen Hertzberger werden teniet gedaan door Argentinië, dat na elf strafcorners vlak voor tijd de 4-3 maakte.

De strafcorner waaruit Argentinië de 4-3 scoorde, vertelde misschien wel het hele verhaal van deze wedstrijd. Mirco Pruyser leek na een goede actie te gaan schieten op goal, maar de bal werd afgepakt. Pruyser vond dat onreglementair (bolle kant) en rende net als zijn teamgenoten op de scheidsrechter af. De Argentijnen sloegen de bal ondertussen hard naar voren en dwongen een strafcorner af, die er in de rebound inging. Via de sluwe Lucas Vila, die nog even zijn duim in zijn mond stak om het extra feestelijk te maken. Nu was het publiek helemaal los, met nog twee minuten te spelen.

Argentinië miste hun belangrijkste speler en strafcornerschutter Gonzalo Peillat, die volgens de Argentijnen hier in ieder geval een paar Pro League-wedstrijden niet speelt vanwege een ingelaste pauze. Hij zat wel in het publiek om zijn team aan te moedigen. Bij Nederland misten Mink van der Weerden en Sander Baart en dat scheelde verdedigend nogal, in combinatie met het ontbreken van de geblesseerde Sander de Wijn. Met jonge spelers als Justen Blok, Joep de Mol, Teun Beins en Jip Janssen was het vooral achterin heel onervaren.

Dat is lastig tegen de listige Argentijnen, die wel met routiniers als Matias Paredes, Agustin Mazzilli en Lucas Vila aantraden. Net als Nicolas Keenan (21), de jonge speler van KZ, die zijn tweede interland ooit speelde voor zijn land. Hij komt uit een telg van liefst vijf oud-internationals van Argentinië, ook zijn oma speelde nog voor Las Leonas.

Het werd zondagmiddag aan het einde van de wedstrijd de kolkende arena waarop werd gehoopt, op het sportcomplex Cenard waar plek is voor vierduizend toeschouwers. Onder de rook van het River Plate-stadion zat de zijtribune propvol en moest Oranje meteen vol aan de bak. Het Nederlands elftal kon in vergelijking met de spectaculaire 3-3 tegen Spanje wel weer beschikken over aanvallende spelers als Billy Bakker, Jeroen Hertzberger en Bjorn Kellerman. Zij leken het verschil te maken.

Het was Bjorn Kellerman die eigenlijk bij de eerste cirkelpenetratie, vanaf de achterlijn langs meerdere Argentijnen dribbelde en die briljante actie ook nog afrondde: 0-1. Dat was toen tegen de verhoudingen in en het was een mooie tip-in van good old Matias Paredes (37) die daarmee de 1-1 maakte. Toen daarna Kellerman doorbrak en passte op spits Pruyser, werd er een obstructie gemaakt op de spits, waardoor Nederland na een videoreferral een strafbal kreeg.

Jeroen Hertzberger pushte onberispelijk binnen: 1-2. Met zes cirkelpenetraties voor Argentinië en drie voor Oranje op dat moment was dat niet ook per se volgens de verhoudingen. Dat weer Paredes uit een rebound de 2-2 maakte verbaasde ook niet, omdat Oranje de hele wedstrijd achterin kwetsbaar was.

Het was spits Pruyser die de bal in het derde kwart handig op een Argentijnse voet plaatste, waarna weer Hertzberger zijn waarde bewees voor Oranje. Hij pushte de 2-3 achter Juan Vivaldi (39), de keeper die zijn 250ste interland voor zijn land keepte. Hertzberger heeft nu 12 keer gescoord in 18 interlands tegen Argentinië.

In het vierde kwart was het permanent billenknijpen voor Oranje, dat de ene na de andere Argentijnse aanval over zich heen zag denderen. Het leek wachten op de 3-3. Maar goed keeperswerk van Sam van der Ven wist de Argentijnen wonderbaarlijk op twee goals te houden.

Meerdere keren leek de thuisploeg wel echt de 3-3 te maken, maar elke keer was de videoreferral van Oranje ook succesvol. Dit leidde tot helse fluitconcerten van het Argentijnse publiek, dat ‘Argentina, Argentina’ begon te scanderen bij het zoveelste videomoment. Het leek alsof dat hielp, want net toen het publiek dat begon te schreeuwen bleek de 3-3 uit de corner gewoon wél te tellen. Daarna counterde de Argentijnen sluw naar de 4-3, waarna het publiek helemaal gek werd in Buenos Aires. De Argentijnse heksenketel bleek voor de jonge defensie van Oranje toch te veel van het goede.