Zweedse en Noorse langlaufers pakken WK-goud op teamsprint

heywoodu

In het Oostenrijkse Seefeld was het zondag op het wereldkampioenschap langlaufen tijd voor de teamsprints in klassieke stijl. Twee langlaufers per team legden in totaal zes ronden van een ruime kilometer af.

Bij de vrouwen waren vier teams duidelijk sterker dan de rest: Stina Nilsson/Maja Dahlqvist (Zweden), Katja Visnar/Anamarija Lampic (Slovenië), Natalia Nepryaeva/Yulia Belorukova (Rusland) en Ingvild Flugstad Østberg/Maiken Caspersen Falla (Noorwegen). Sterker nog, bij het opgaan van het laatste rechte stuk hadden ze alle vier nog kans op goud, maar Dahlqvist bleek de sterkste sprintster en hielp Zweden naar de wereldtitel. Lampic zorgde voor verrassend zilver voor Slovenië, Falla hield Belorukova af in de strijd om brons.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Zes mannen streden bij de mannen om de winst: Emil Iversen/Johannes Høsflot Klæbo (Noorwegen), Gleb Retivykh/Alexnader Bolshunov (Rusland), Francesco de Fabiani/Federico Pellegrino (Italië), Oskar Svensson/Calle Halfvarsson (Zweden), Richard Jouve/Lucas Chanavat (Frankrijk) en de Finnen Iivo Niskanen en Ristomatti Hakola, die na een stroef begin in de slotfase weer aansloten.

Het harde werk van de helft van de teams werd in de slotronde ongedaan gemaakt, want het veld kwam bijna tot stilstand. Bolshunov opende de aanval, maar dat werd gepareerd door Klæbo, die niet te verslaan was in de slotfase. Bolshunov sprintte nog wel naar zilver, Pellegrino klopte Halfvarsson in de strijd om brons, terwijl de Fin Hakola in een van de laatste bochten onderuit ging.

De mannenfinale (Bron: YouTube)