Pogacar wint Ronde van de Algarve, Stybar wint slotrit

H.Vviv

Zdeněk Štybar heeft de slotetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. De Tsjech was na een vroege aanval te sterk voor Søren Kragh Andersen. Wout Poels viel op de slotklim aan en kwam als derde over de streep. Hij maakte wat tijd goed op klassementsleider Tadej Pogačar, maar het Sloveense toptalent hield genoeg tijd over om de eindwinst te pakken in de Volta ao Algarve.

De slotetappe was een lastige etappe in de Ronde van de Algarve. De finish lag op de beklimming naar Malhão, een klim van 2,8 kilometer aan een gemiddelde van 8,8%. Eerder in de etappe lag die klim ook op het parcours.

Er reed in de beginfase van de etappe een grote kopgroep weg van elf renners en kregen een mooie voorsprong op het peloton. Op veertig kilometer van de streep, op de eerste beklimming van Malhão, legde Sunweb samen met team Sky het tempo in het peloton. Het zorgde ervoor dat dat het peloton flink werd uitgedund en het verschil naar de kopgroep zakte naar de anderhalve minuut.

Het viel niet meer stil in het peloton en niet veel na de eerste beklimming ging David De la Cruz ten aanval. Hij kreeg Søren Kragh Andersen, Steve Cummings en Zdeněk Štybar met zich mee. Het viertal, met nummer twee in het klassement Kragh Andersen, bleef lange tijd hangen tussen de vroege kopgroep en het peloton. Op twaalf kilometer van de streep sloot het viertal aan bij de kopgroep.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep op naar één minuut en twintig seconden. Van die voorsprong bleef weinig over op de slotklim. Ze bleven wel net vooruit en daar bleek Štybar net iets sterker dan Kragh Andersen en pakte zo zijn eerste zege. Daarachter vielen ook Enric Mas en Wout Poels de leiderstrui aan. Poels kwam achter de twee vluchters als eerste boven, maar hij pakte, net als Kragh Andersen, niet genoeg tijd om nog te stijgen in het klassement.

Pogačar had moeite op de slotklim, maar hield wel voldoende tijd over om de eindzege te pakken in de Ronde van de Algarve. Voor het 20-jarige Sloveense toptalent is dit zijn grootste zege uit zijn carrière.