Jumbo-Visma wint ploegentijdrit UAE Tour, Sunweb tweede

H.Vviv

Jumbo-Visma is de UAE Tour uitstekend begonnen. De Nederlandseploeg won namelijk de ploegentijdrit in Abu Dhabi. Tom Dumoulin en Wilco Kelderman werden met Sunweb tweede op zeven seconden, voor Bahrain Merida. Primo¸ Roglič is de eerste leider in de nieuwe UAE Tour.

De eerste etappe was een ploegentijdrit over 16 kilometer over vlakke wegen in de nieuwe UAE Tour, de opvolger van de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour.

Gazprom-Rusvelo mocht als eerste vertrekken en klokte een tijd neer van 17:46. Dat was lang niet snel genoeg want UAE Emirates, de thuisploeg in deze ronde, was 21 seconden sneller dan de Russische ploeg. Niet snel daarna dook EF Education First er tien seconden onderdoor.

De tijd van de Amerikaanse ploeg bleven even staan, maar de favorieten voor de dagzege moesten nog starten. Bahrain Merida met Vicenzo Nibali en wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis in de formatie klokten een scherpe tijd. Ze doken als eerste onder de zeventien minuten en klokte een tijd van 16.58.

Daarna mocht Jumbo-Visma van start. De Nederlandse ploeg met kopman Primo¸ Roglič was snel onderweg. Bij het eerste en enige tussenpunt was Jumbo-Visma zeven seconden sneller dan Bahrain Merida en naar de finish bouwde ze de voorsprong uit naar negen seconden.

Er moesten nog verschillende ploegen binnenkomen, maar alleen team Sky en Sunweb konden de tijd van Jumbo-Visma nog bedreigen. Sky was bij het tussenpunt vier seconden langzamer, maar verloor in het tweede deel nog een tien seconden, waardoor de Britse ploeg ook niet aan de tijd van Bahrain Merida.

Sunweb leek de zege te gaan pakken in Abu Dhabi. De ploeg van Tom Dumoulin en Wilco Kelderman was bij het eerste tussenpunt twee seconden sneller dan Jumbo-Visma, alleen bleek dat Jumbo-Visma een sterk tweede deel had. Sunweb moest in het tweede deel negen seconden toegeven en kwamen op zeven seconden binnen. Dat was nog wel goed genoeg voor een tweede plaats.