Russische skeletonners slaan toe op olympische baan Calgary

heywoodu

De World Cup skeleton is in haar laatste weekeinde van het seizoen aanbeland. Het circus is neergestreken op de olympische baan van Calgary, de eerste keer sinds december 2014, waar vrijdagavond eerst de wedstrijden werden ingehaald die in Königssee geannuleerd moesten worden.

Bij de mannen ging de winst naar Alexander Tretiakov. De Russian Rocket was in de eerste run al de snelste en wist in de tweede run zijn voorsprong voldoende te verdedigen. Olympisch kampioen Yun Sung-bin kwam nog wel dichterbij, maar de Koreaan bleef op 0,13 seconden van Tretiakov steken. Tigvoudig World Cup-kampioen Martins Dukurs uit Letland eindigde op 0,16 seconden als derde, een halve seconde voor oudere broer Tomass Dukurs.

Met zijn zege - de vierde in zeven wedstrijden - verstevigt Tretiakov zijn voorsprong in het klassement ten opzichte van Yun, de enige die hem realistisch gezien nog van de troon kan stoten in de slotwedstrijd.

Bij de vrouwen zou Elena Nikitina een mooi gevecht moeten gaan voeren tegen Jacqueline Lölling, de tweevoudig regerend World Cup-kampioene, maar de Duitse reisde deze week wegens familieomstandigheden terug naar huis. Nikitina moest na vooral een slordige tweede run genoegen nemen met plek vier, op 0,76 seconden van Mirela Rahneva.

De Canadese was oppermachtig en zette in beide runs de snelste tijd neer, waardoor ze 0,46 seconden voor de Duitse Tina Hermann - de nieuwe nummer twee in het klassement - haar derde zege ooit pakte. Met Elisabeth Mayer (+0,68) konden de Canadese thuisfans ook juichen voor de derde plek, terwijl Kimberley Bos op 2,09 seconden als dertiende eindigde.