Golden Globe-zeiler Mark Slats feestelijk onthaald

Monique Verlind (DJMO)

Slats vertrok op 1 juli 2018 vanuit Frankrijk voor een solo-zeilrace rond de wereld: The Golden Globe Race. In deze race mocht geen moderne communicatie- en navigatieapparatuur gebruikt worden, net als tijdens de eerste editie van de race, in 1968. Het motto van de Golden Globe Race 2018 was: 'Sailing like it's 1968'.

Op 31 januari 2019 finishte de in Australië geboren Nederlander na 214 dagen als tweede in Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Slats gebruikte zijn deelname aan de race ook om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Inmiddels heeft Mark met zijn '#Sailing4Cancer actie 36.870 euro opgehaald. Doneren is nog steeds mogelijk, de opbrengst komt volledig ten goede aan kankeronderzoek, uitgevoerd door het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Om deel te kunnen nemen aan de race verkocht Mark ondermeer zijn huis. Vandaag zeilde de globetrotter de haven van Scheveningen binnen, geflankeerd door ondermeer een vaartuig van de KNRM en meerdere zeiljachten. Onder luid applaus voer hij tussen de havenhoofden door. FOK! was er bij en legde het geheel op video vast.