Haagse vandalen bekladden Amsterdam

Floris_Stempel

Burgemeester Femke Halsema doet aangifte van de bekladdingen die afgelopen nacht op diverse plekken in Amsterdam zijn aangebracht. 'De camerabeelden worden nu uitgekeken en de politie doet onderzoek op gezag van het openbaar ministerie', aldus Halsema op de site van AT5.

Bij de actie, die is opgeëist door de harde kern van ADO, werden gebouwen, bus- en tramhokjes, verkeersborden, voordeuren en viaducten beklad met anti-Joodse leuzen en hakenkruizen. Ook de De Dokwerker, waar maandag de Februaristaking wordt herdacht, en het Stedelijk en het Van Gogh Museum zitten onder de groen-gele verf.

"De afgelopen nacht is de dokwerker beklad. De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf. In overleg met de politie en het openbaar ministerie doe ik aangifte van deze en andere bekladdingen in Amsterdam."

Burgemeester Den Haag
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft telefonisch haar afschuw uitgesproken aan Halsema. "Deze misdragingen keuren wij ten zeerste af. Zeer kwalijk dat verkeersborden, ruiten en andere plekken zijn beklad. Dat daarbij ook het beeld van De Dokwerker is beklad, is helemaal een afschuwelijke actie.  Bekladding van juist dat beeld is respectloos en zeer pijnlijk."

Geen gevolgen voor demonstratie
De bekladdingen hebben geen gevolgen voor de demonstratie van Ajax-supporters in Den Haag aankomende zondag. "Demonstreren is een grondrecht, hoe ongemakkelijk de boodschap van de demonstranten voor anderen ook kan zijn. Alle inspanningen in Den Haag zijn erop gericht de demonstratie zondag goed te laten verlopen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid en openbare orde. Besluiten worden daarbij altijd genomen op basis van de meest actuele informatie en veiligheidsrisico-inschattingen", aldus Krikke.

'Respectloos en triest'
Ook ADO Den Haag neemt afstand van de bekladdingen. "Het is respectloos en triest. Het is vanzelfsprekend dat wij met ADO Den Haag afstand nemen van deze gebeurtenissen, die we sterk afkeuren, maar we vinden het belangrijk om dat ook via deze manier te benadrukken", schrijft directeur Mattijs Manders op de website van de Haagse club.

Supportersvereniging Ajax
Supportersvereniging Ajax hoopt dat de politie de daders keihard aanpakt. "Het woord dat ik zou willen gebruiken is jammer. Dit is natuurlijk een heel kleine groep. Dit zal ons alsnog geen strobreed in de weg leggen in onze prettige onderhandelingen met ADO en de eventuele toestemming om weer supporters toe te laten bij de wedstrijd."

Herdenking Februaristaking
Comité Herdenking Februaristaking vindt de bekladdingen een gemeentelijk zaak. "Natuurlijk vinden we het erg. Maar dit is door de hele stad gebeurd dus het is een gemeente kwestie. We hebben contact met de gemeente. We gaan er vanuit dat dit acties zijn van vandalen, wij willen geen aandacht geven aan vandalisme. We kijken uit naar een mooie herdenking."

Ajax treft ADO Den Haag aankomende zondag om 12.15 uur.