Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam

qltel

Schiphol zal moeten doorgroeien, ook na 2020. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in een interview met de Volkskrant. Als Schiphol niet verder mag groeien, mist de luchthaven volgens de minister de boot ten opzichte van andere vliegvelden in Europa.

Een verdere groei van Schiphol is zeer tegen de wens van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders die juist wil dat de luchthaven tot 2023 een pas op de plaats maak. GroenLinks-raadslid Imane Nadif zei eerder tegen AT5 dat Amsterdam verschillende middelen kan gebruiken om te proberen een groei te stoppen.

Op dit moment zijn er 500.000 vluchten per jaar, naar in totaal 326 bestemmingen. In een milieueffectrapportage werd eind vorig jaar geconcludeerd dat de luchthaven kan doorgroeien naar 540.000 vluchten per jaar. Meer vluchten dan dat zou de luchtverkeersleiding op dit moment niet veilig meer kunnen afhandelen.

Helder
In een interview met de Volkskrant is de minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat helder over haar plannen met Schiphol. "Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet."

Volgens haar heeft Nederland veel voordelen van Schiphol, bijvoorbeeld doordat bedrijven als het Europees Medicijnagentschap (EMA) zich hier wil vestigen. 'Zonder al die bestemmingen van Schiphol was het EMA niet naar Amsterdam gekomen.'

Ook is Van Nieuwenhuizen duidelijk over Lelystad Airport. Omwonenden die willen dat de plannen voor de luchthaven in Flevoland niet doorgaan, zullen weinig hoop moeten koesteren. Lelystad komt er volgens haar hoe dan ook. "Dat is de opdracht waar ik voor sta."

Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam (Stockfoto: Pixabay)
Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam (Stockfoto: Pixabay)