Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau

Monique Verlind (DJMO)

Het voormalig politiebureau in Poortugaal huisvest sinds vorige week een speciale afdeling voor politiemedewerkers met PTSS (Post Traumatische Stressstoornis). Op deze plek kunnen zij prikkelarm en zonder de waan van de dag weer wennen aan het werk. De eerste stapjes op weg naar reïntegratie, in een veilige omgeving. Afgelopen donderdag werd de afdeling officieel geopend.

Het project heeft de toepasselijke naam 'Phoenix' gekregen. Volgens de Griekse mythologie is de Phoenix een vogel die helemaal opbrandt, maar daarna uit de as herrijst. Een metafoor dus voor het proces waar PTSS’ers doorheen gaan. De nieuwe afdeling moet hen helpen om zichzelf weer terug te vinden en weer te kunnen functioneren op de werkvloer.

Het project is een initiatief van politiemedewerkers Nanda Bergsma en Mariëtte Veldhoen. Mariette kampte zelf met PTSS na een aantal traumatische ervaringen tijdens haar werk. Haar terugkeer werd bespoedigd doordat ze op een afdeling terecht kwam die haar op haar eigen tempo, zonder druk, liet wennen. “Een warm bad. Het was soms zelfs zo dat ik nog even door wilde, maar mijn collega’s dan naar me keken en zeiden ‘het is tijd om naar huis te gaan’. Ze waakten over me, hadden een luisterend oor en gaven me vertrouwen. “ In de praktijk zag ze collega’s worstelen met de reïntegratie. Al pratend met collega Nanda ontstond het idee voor Phoenix.

Zo’n 250 medewerkers hebben in de eenheid Rotterdam te kampen met PTSS. In Poortugaal is plek voor tien politiemensen met PTSS of burn-out . Zij beginnen met kleinere veel voorkomende criminaliteitzaken als fietsendiefstal en worden begeleid door ervaringsdeskundigen en collega’s. Jan van de Werken is teamleider van de afdeling en houdt zich de komende jaren bezig met de verschillende projecten voor PTSS’ers die inmiddels draaien in Rotterdam. Zo zijn daar het sloeproeien en het buddyproject. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze groep collega’s. Met het sloeproeien zien we geweldige resultaten en inmiddels hebben Amsterdam en Den Haag ook een dergelijk project gestart. Ik hoop dat ook Phoenix zijn weg naar andere politie-eenheden gaat vinden.”

Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau (Foto: Politie.nl)
Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau (Foto: Politie.nl)