Uitslag Fortuna Sittard - Excelsior

Redactie

Fortuna Sittard heeft zich zondag gemeld in het linkerrijtje van de Eredivisie. De ploeg van René Eijer won op een kletsnat veld met 4-1 van Excelsior. Fortuna steeg daardoor naar de negende plaats, al kan men later op de middag nog worden ingehaald door ADO Den Haag. Lazaros Lamprou werd met twee doelpunten de man van de wedstrijd voor de gastheer, die 26 punten verzamelde in de eerste 21 wedstrijden. Excelsior heeft er 22 en staat veertiende.

Excelsior reisde met een goed gevoel af naar Sittard, met de zege op Feyenoord vers in het geheugen, terwijl Fortuna met 5-0 had verloren van PSV én de nodige spelers miste. In de openingsfase oogde Excelsior dan ook een stuk frisser dan Fortuna en kregen de bezoekers kansen. Doelman Alexei Koselev voorkwam ternauwernood dat Ali Messaoud de bal al na drie minuten in het doel liep na een voorzet vanaf de linkerflank. Ook Mounir El Hamdaoui werd gevaarlijk namens Excelsior. Dat het eerste doelpunt van Fortuna kwam, mocht dan ook verrassend genoemd worden.

De thuisploeg dankte de voorsprong aan een individuele ingeving: in de veertiende minuut krulde Lamprou de bal fraai in de kruising. Even later kreeg Excelsior een nieuwe tegenvaller te verwerken: Luigi Bruins, die zijn driehonderdste wedstrijd speelde in het betaald voetbal, moest geblesseerd afhaken. Fortuna haalde inspiratie uit het openingsdoelpunt en kreeg de overhand in het eigen stadion. De thuisploeg kreeg bovendien veel ruimte van Excelsior. Winteraanwinst Andrija Balic, gehuurd van Udinese, wist daar niet meteen van te profiteren toen hij een goede kans kreeg.

Na 33 minuten viel de 2-0 alsnog. Verdediger Thomas Oude Kotte ging in de fout, waarna Lamprou de bal overnam en Jurgen Mattheij zich makkelijk liet uitkappen. De Griek produceerde vervolgens zijn tweede treffer van de middag. Direct na rust had Mark Diemers de 3-0 op de schoen, maar doelman Alessandro Damen kreeg nog net een voet tegen diens schot. Even daarna stond de doelman als aan de grond genageld, toen een vrije trap van Marco Ospitalieri net langs de kruising scheerde.

Excelsior bleef in leven en werd door Messaoud terug in de wedstrijd gebracht. Na goed voorbereidend werk van Lorenzo Burnet, die op de linkerflank de ruimte indook, kon Messaoud de aansluitingstreffer maken. Jeffry Fortes miste daarna een gouden kans op de gelijkmaker en via Diemers breidde Fortuna de marge weer uit naar twee doelpunten. Excelsior ging slordiger spelen, maar kwam via Dennis Eckert nog wel dicht bij de 3-2: de huurling van Celta de Vigo trof de paal en dwong Koselev nog tot een redding. In de slotminuut bepaalde Andrija Novakovich vervolgens de eindstand.

Fortuna Sittard

4 - 1

Excelsior

 13' Lamprou
 33' Lamprou
 64' Diemers
 90' Novakovich
   55' Messaoud
 
 Gele kaart: Ciranni, Rodríguez, (Fortuna Sittard), Fortes, Oude Kotte, (Excelsior)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.479
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ciranni
Ramírez
Rodríguez
Ospitalieri
Smeets
Diemers
Balic (El Messaoudi/88)
Semedo (Hutten/90+1)
Novakovich
Lamprou (Dembélé/83)
  Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte (Hadouir/79)
Burnet
Schouten
Messaoud
Koolwijk
Edwards (Mahmudov/79)
El Hamdaoui
Bruins (Eckert/23)