Liverpool eist koppositie weer op; prachtig doelpunt Wijnaldum

Redactie

Liverpool heeft de koppositie in de Premier League weer opgeëist. The Reds wonnen zaterdag zonder al te veel moeite met 3-0 van Bournemouth en hebben daarom een voorsprong van drie punten op Manchester City, aan de vooravond van de kraker tussen the Citizens en nummer vijf Chelsea. Arsenal zegevierde met 1-2 bij Huddersfield Town en heeft daardoor evenveel punten als Chelsea, maar wel een duel meer gespeeld.

Liverpool – Bournemouth 3-0
Na twee opeenvolgende remises moest Liverpool minstens een punt pakken tegen Bournemouth om Manchester City weer van de eerste plek te stoten. Het werden er drie en Sadio Mané legde halverwege de eerste helft het fundament voor de zege, toen hij voor zijn bewaker kwam na een voorzet van James Milner en de bal achter Artur Boruc kopte. De Senegalees stond buitenspel, maar dat merkte de arbitrage niet op. Liverpool zat goed in de wedstrijd en de 2-0 volgde niet veel later. Na een lange bal van Andy Robertson nam Wijnaldum het leer in het strafschopgebied uit de lucht, om de bal op prachtige wijze over Boruc te wippen.

Liverpool kon terugkijken op een sterke eerste helft, waarin het domineerde en alleen een vroege kans voor Ryan Fraser hoefde toe te staan. Vlak na rust gooide Mohamed Salah het duel op slot, toen hij veel ruimte kreeg in het strafschopgebied en kalm de hoek uitzocht. Omdat een kopbal van Mané naast zeilde, Salah een kwartier voor tijd de lat trof en ook Naby Keïta een goede kans onbenut liet, wist Liverpool de marge niet nog verder uit te breiden. Niettemin boekte de ploeg van Jürgen Klopp de eerste competitiezege in drie duels.

Huddersfield Town - Arsenal 1-2
Arsenal, zonder de zieke Mesut Özil en Pierre-Emerick Aubameyang in de wedstrijdselectie, slaagde er gedurende het eerste kwartier steeds meer in om het Huddersfield van Terence Kongolo en Juninho Bacuna terug te dringen. Dat resulteerde in de zestiende minuut in het openingsdoelpunt: Na een vlotte aanval over de linkerkant bracht Sead Kolasinac de bal voor richting Alex Iwobi, die het leer in één keer uit de lucht nam vanbinnen het strafschopgebied. Via Kongolo zeilde de bal binnen. Op slag van rust maakte Alexandre Lacazette er 0-2 van, nadat hij bij de tweede paal werd bereikt door Ainsley Maitland-Niles.

Huddersfield speelde geen slechte eerste helft en toonde aanvallende intenties. Het ontbrak echter aan de finishing touch in de afrondende fase en die was er bij de bezoekers wel, terwijl Arsenal ook beter omsprong met de geboden ruimte op het veld. Vijf minuten na de rust kreeg Bacuna de beste kans voor Huddersfield tot dan toe, maar Bernd Leno wist zijn schot nog net te verwerken. De thuisploeg zette Arsenal flink onder druk en daar wisten the Gunners zich amper onder uit te spelen. Een voorzet van Erik Durm belandde op de lat; Mouctar Diakhaby schoot net naast. Aan de overzijde liet Iwobi een één-op-één-kans onbenut, waarna Huddersfield in de blessuretijd via toch nog tot scoren kwam.

Crystal Palace - West Ham United 1-1
Een rake strafschop in de 27e minuut was het verschil tussen de teams van Roy Hodgson en Manuel Pellegrini in de eerste helft. Vicente Guaita maakte een duidelijke overtreding op Michail Antonio, waarna Mark Noble vanaf elf meter niet faalde: 0-1. Crystal Palace zocht in de tweede helft nadrukkelijk naar de 1-1, mede dankzij een zeer actieve Patrick van Aanholt. James McArthur had in de 63e minuut pech dat zijn poging op de paal eindigde, maar bijna een kwartier later hadden the Eagles al het geluk van de wereld. Een inzet van Wilfried Zaha belandde via de voet van Issa Diop buiten het bereik van Lukasz Fabianski: 1-1. Het was de keeper te danken dat Zaha niet veel later ook de 2-1 maakte.

Watford - Everton 1-0
De teams van Javi Gracia en Marco Silva hielden elkaar in de eerste 45 minuten keurig in evenwicht. Het was aan een heerlijke redding van Jordan Pickford te danken dat Etienne Capoué niet na twaalf minuten voor de 1-0 zorgde, terwijl Ben Foster tien minuten voor rust een openingsgoal van Cenk Tosun voorkwam. Ook na rust ging het duel op en neer, met een inzet van Gylfi Sigurdsson op de lat en een gevaarlijke poging van José Holebas. In de 65e minuut was het raak: na voorbereidend werk van Will Hughes werkte invaller Andre Gray van dichtbij binnen. Daryl Janmaat stond negentig minuten op het veld. Door de zege verstevigt Watford de achtste plaats, Everton blijft negende.

Southampton - Cardiff City 1-2
De eerste helft was relatief vermakelijk, maar het scoreboard kwam niet in beweging. Southampton had meer balbezit, maar toonde pas in de laatste tien minuten voor rust de intentie om te willen scoren, terwijl Cardiff City alleen een paar halve kansen kreeg na enkele verre ingooien van Aaron Gunnarson, die na een uur vervangen werd door Leandro Bacuna. Twintig minuten voor tijd leek Souleymane Bamba voor de winnende treffer te zorgen, maar in de vijf minuten extra tijd ging het duel nog alle kanten op. Jack Stephens leek Southampton een punt te bezorgen, maar een minuut voor het einde tekende Kenneth Zohore met zijn eerste van het seizoen voor de 1-2.