Clįsico-tweeluik ligt nog volledig open na eerste duel in Barcelona

Redactie

De eerste wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid in de halve finales van de Copa del Rey heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd.

Barcelona kwam in het eigen Camp Nou op achterstand door een vroeg doelpunt van Lucas Vázquez, maar dankzij Malcom wist men in de tweede helft toch nog een gelijkspel veilig te stellen: 1-1. Daardoor hebben beide teams nog zicht op het bereiken van de finale. De return volgt op 27 februari in het Santiago Bernabéu.

De eerste tegenvaller kreeg Barcelona nog voor het eerste fluitsignaal te verwerken: sterspeler Lionel Messibleek als gevolg van een bovenbeenblessure niet fit genoeg om te starten en begon op de reservebank. Zonder zijn talisman moest de Catalaanse ploeg het initiatief in de openingsfase aan Real Madrid laten. De bezoekkers begonnen furieus aan de ontmoeting en hadden slechts zes minuten nodig om de score te openen. Karim Benzema controleerde een voorzet van Vinícius Júnior bij de tweede paal op schitterende wijze, waarna de Fransman de bal voortrok op Vázquez. Laatstgenoemde was in de doelmond van Barcelona voor Clément Lenglet gekropen en zorgde van dichtbij uiteindelijk voor de 0-1.

Real Madrid bezorgde Barcelona daarna grote problemen op de counter. Vinícius Júnior kreeg enkele minuten na de openingstreffer een uitstekende mogelijkheid op de 0-2, maar het schot van het Braziliaanse wonderkind werd geblokt door Gerard Piqué. In de twintigste minuut dook de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk op voor het vijandelijke doel: Malcom faalde oog in oog met Keylor Navas, al werd de aanvaller van Barcelona uiteindelijk teruggefloten vanwege buitenspel. In het laatste kwartier voor rust kopte Ivan Rakitic uit een vrije trap van Malcom op de lat en dwong Luis Suárez met een geplaatst schot Navas tot een redding. Barcelona kreeg zo kansen op de gelijkmaker, maar kon niet voorkomen dat Real Madrid met een nipte voorsprong aan de thee kon.

De tweede helft begon vervolgens niet in een al te hoog tempo. Barcelona had grote moeite om Real Madrid zijn wil op te leggen, maar toch wist de formatie van Ernesto Valverde in minuut 57 op gelijke hoogte te komen. Sergio Ramos haalde een inzet van Suárez in eerste instantie nog van de lijn, maar in de rebound wist Malcom via het lichaam van Dani Carvajal alsnog te scoren: 1-1. Zes minuten later kreeg Barcelona een nieuw boost met de komst van Messi, die het veld betrad als vervanger van Philippe Coutinho. Real Madrid kwam er na de gelijkmaker even niet meer aan te pas.

Santiago Solari probeerde met het inbrengen van onder anderen Gareth Bale nieuw elan toe te voegen aan Real Madrid en de Welshman was negen minuten voor tijd ook dicht bij de 1-2. Nadat de uitgekomen Marc-André ter Stegen de bal in de voeten van Benzema had geplaatst, speelde laatstgenoemde Bale in. Doordat de invaller vervolgens een matige aanname in huis had, ging een grote mogelijkheid teniet voor Real Madrid. Piqué blokte daarna nog een schot van Toni Kroos, maar verder leverde de slotfase geen grote kansen meer op.