Manchester City lost Liverpool af als koploper na zege op Everton

Redactie

Manchester City is de nieuwe koploper van de Premier League. De ploeg van manager Josep Guardiola heeft woensdagavond op bezoek bij Everton optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Liverpool. City op Goodison Park met 0-2 te sterk voor the Toffees. Manchester City en Liverpool hebben na 26 speelronde evenveel punten, maar the Citizens hebben een beter doelsaldo.

Manchester City had zich afgelopen weekend goed hersteld van de nederlaag tegen Newcastle United. Arsenal werd zondag met 3-1 opzij gezet dankzij drie goals van Sergio Agüero. Een dag later was er nog meer goed voor de Engelse topclub, want koploper Liverpool was tegen West Ham United niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Bij een overwinning op Everton zou de koppositie overgenomen worden van the Reds. Guardiola hield Kevin De Bruyne en Gabriel Jesus op de bank, terwijl aan de kant van Everton Richarlison niet aan de aftrap verscheen.

City zocht de aanval in Liverpool en was na een kwartier spelen dicht bij de voorsprong. Aymeric Laporte kreeg een goede kans, maar zijn kopbal ging naast. Een paar minuten later kregen de bezoekers opnieuw een goede mogelijkheid, maar deze keer was het de lat die redding bracht op een inzet van Ilkay Gündogan. Everton wist aanvallend amper dreigend te worden. Na een halfuur voorkwam Kyle Walker dat Theo Walcott gevaarlijk kon worden. Op slag van rust kwam Manchester City op 0-1. Het was Laporte die nu wel raak kopte. David Silva had een afgemeten voorzet in huis, waarna Laporte het hoogste sprong en Jordan Pickford het nakijken liet.

Everton had zich in de eerste 45 minuten vooral bezig gehouden met verdedigen en zou met oog op een goed resultaat na de thee wat meer risico moeten nemen. Grote kansen bleven uit, terwijl Agüero weinig geluk had toen hij een poging waagde vanuit een omhaal. De Argentijn plukte de bal uit de lucht, maar schoot naast. Everton slaagde er niet in om het City moeilijk te maken en ook in de zeven minuten blessuretijd hielden de bezoekers uit Manchester stand. City kwam zelfs nog op 0-2 via Gabriel Jesus. In de laatste minuut van de blessuretijd bepaalde de invaller de eindstand. Door de zege mag het team van Guardiola zich de nieuwe koploper van de Premier League noemen. Komend weekend wacht Manchester City de thuiswedstrijd tegen Chelsea, terwijl Liverpool bezoek krijgt van Bournemouth.