Japan is in paniek na vondst riemvissen

Monique Verlind (DJMO)

Paniek; de wereld vergaat! Althans, in Japan: daar werden afgelopen week twee riemvissen uit visnetten gehaald, voor de kust van Toyama. Eerder deze week spoelde daar ook al een dood exemplaar aan. In de haven van Imizu werd ook een riemvis aangetroffen in een visnet.

De riemvis heeft een langgerekt riemvormig lichaam. Het lichaam is zilverkleurig met verticale golfvormige zwarte lijnen, de vinnen zijn rood tot roze gekleurd. De mond is opvallend fel naar boven gericht en staat bijna verticaal. De vis wordt zelden levend aangetroffen. Soms spoelen ze aan, en meestal zijn dit dan dode exemplaren. Toch wordt de soort af en toe waargenomen, al zwemmend vlak onder de zeespiegel.

Paniek
Volgens een Japanse mythe zouden de riemvissen zichzelf op het strand gooien vlak voor er een onderwaterbeving op gaat treden. Deze mythe werd versterkt toen er in het jaar voorafgaand aan de aardbeving en tsunami in Fukushima er meer dan een dozijn riemvissen aanspoelden in Japan.

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat seismische activiteit ervoor zorgt dat de vissen zich aan het wateroppervlak vertonen. Wetenschappers hebben verschillende theorieën. Een ervan is dat de vissen simpelweg hun voedsel volgen: "Als de garnalen waarmee ze zich voeden richting wateroppervlak gaan, kunnen ze soms in de netten van vissers terechtkomen", zo zegt directeur Osamu Inamura van het Uozu Aquarium.

Professor in de ichtyologie, Hiroyuki Motomura, van de universteit in Kagoshima heeft er een vrij logische verklaring voor: “De vissen komen vaak met de stroming naar de oppervlakte als ze in slechte gezondheid zijn. Daarom zijn ze ook vaak dood als ze gevonden worden.”