Van Baarle nieuwe leider in Herald Sun Tour na tweede plaats achter Schulz

H.Vviv

Dylan van Baarle is de nieuwe leider in de Herald Sun Tour. De Nederlander van team Sky kwam in de naar Arthurs Seat als tweede boven en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van Michael Woods. Nick Schultz won de etappe.

In de Herald Sun Tour stond vandaag de vierde etappe op het programma. De rit van Cape Schanck naar Arthurs Seat was 128 kilometer lang, waarbij in de laatste 66 kilometer vier plaatselijke rondes moesten worden verreden met daarbij de klim naar Arturs Seat, een klim van 3,5 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 7,5%.

In het begin van de etappe waren er meerdere aanvalspogingen vanuit het peloton. EF Education First hield alles strak onder controle in dienst voor hun kopman Woods. Toch reed er na 26 kilometer een sterke kopgroep weg met daarbij drie renners van team Sky. Van Baarle was het best geplaatst met een achterstand 34 seconden op leider Woods. De Nederlander had de hulp van zijn ploeggenoten Luke Rowe en Christian Knees. Ook Schultz van Mitchelton-Scott was mee gesprongen. De voorsprong van de kopgroep liep op naar de drie minuten.

Met nog veertig kilometer was de voorsprong gezakt naar de twee minuten en haakte vooraan Rowe af, nadat de renner van Sky al veel werk had geleverd in de kopgroep. In het peloton had Woods ook nog maar één mannetje over om het kopwerk te doen. De voorsprong bleef steeds rond de twee minuten hangen en met nog twintig kilometer van de streep haakte ook Knees af in de kopgroep, waardoor Van Baarle er alleen voorstond in de kopgroep. De Nederlander kreeg nog wel af en toe hulp van Schulz.

In het peloton stond ook Woods er alleen voor. De Canadees, die de tweede etappe nog had gewonnen, moest op hulp rekenen van Trek-Segafredo. Het team van Richie Porte had ook nog maar weinig renners in het uitgedunde peloton. In de laatste plaatselijke ronde viel het dan ook helemaal stil in het peloton en liep Van Baarle samen met Schulz alleen verder uit. De Nederlander en de Australiër mochten dan ook samen uitmaken wie de dagzege ging pakken in Australië. Op Arthurs Seat bleek Schulz net iets sterker dan Van Baarle en pakte zijn eerste profzege in zijn carriere. 

Van Baarle moest genoegen nemen met een tweede plaats, maar is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement. De 26-jarige Nederlander heeft een voorsprong van 24 seconden op Schulz met nog één etappe te gaan. Woods is gezakt naar de derde plaats met een achterstand van 1.52 op de Van Baarle, nadat hij in de etappe 2.14 verloor op de renner van team Sky.