Herrada zegeviert in Europese openingskoers, Mollema derde

H.Vviv

Jesus Herreda heeft de eerste wedstrijd op Europese bodem gewonnen. In de Challenge Mallorca, die bestaat uit vier eendagskoersen op Mallorca, was de Spanjaard van Cofidis de sterkste op de slotklim de Col de San Salvodor. Guillaume Martin werd op elf seconden tweede, vlak voor Bauke Mollema. 

Vanuit de start reden drie renners weg uit het peloton: Rasmus Iversen (Lotto Soudal), Antonio Jesus Soto (Fundación Euskadi) en Jacob Hennessy (Canyon dhb p/b Bloor Homes). Het drietal bouwde al snel een voorsprong van meer dan zes minuten op, waarna Movistar zich aan kop van het peloton melde. Dankzij het werk van Movistar liep de voorsprong gestaag terug.

Ondanks dat Movistar alles perfect onder controle had ging Lars Boom samen met Pim Ligthart in de tegenaanval en kwamen snel aansluiten bij de kopgroep. Movistar was niet ver weg en met dertig kilometer was alles weer bij elkaar. 

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was er nog een valpartij met als belangrijkste slachtoffer Mikel Landa. De Bask werd niet veel later afgevoerd naar het ziekenhuis. Na de valpartij bleef alles samen tot aan de slotklim, vijf kilometer van de streep. Op de slotklim van Sant Salvador lieten Jose Goncalves en Guillaume Martin zich zien en pakte vijftien seconden voorsprong op de voorwacht van het peloton. Toch ging de winst niet naar het tweetal, maar naar een sterke Herrada. De Spanjaard van Cofidis had een sterk eindschot in de laatste steile kilometer van de klim en won met elf seconden voorsprong. Martin werd nog wel tweede, voor Mollema. Alejandro Valverde moest genoegen nemen met een vierde plaats ook op elf seconden van de winnaar.