Woods klopt Porte in Herald Sun Tour, Van Baarle vierde

H.Vviv

Michael Woods heeft de tweede etappe in de Herald Sun Tour gewonnen. De 32-jarige Canadees was samen met Richie Porte weggereden op de slotbeklimming, elf kilometer van de streep, en Woods was in de sprint te sterk voor de Australiër.

De tweede etappe in de Herald Sun Tour ging over een afstand van 127 kilometer. Op elf kilometer van de streep lag er een pittige beklimming op het parcours de Jeeralang, 3,8 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 9,4%. Nadat de vroege kopgroep op twintig kilometer van de streep werd teruggepakt nam team Sky het heft in handen. In een groep van dertig renners, mede door een grote valpartij, had de Britse ploeg nog zes renners in dat groepje.

Team Sky bepaalde in aanloop naar de klim het tempo en bij het opdraaien was het Pavel Sivakov die ervandoor ging. De 21-jarige Rus van team Sky nam een kleine voorsprong op het uitgedunde groepje en zag niet veel later zijn ploeggenoot Kenny Elissonde aansluiten bij hem. Het duo van team Sky kreeg nooit veel ruimte op de beklimming en op anderhalve kilometer van de meet ging Woods in de tegenaanval. De Canadees van EF Education First reed zo naar het duo toe en liet hen ook meteen achter. Alleen Porte kon Woods in eerste instantie volgen, maar vlak voor de top moest ook de Australiër van Trek-Segafredo de Canadees laten gaan. De rest volgde al op gepaste afstand.

Woods begon als eerste aan de afdaling met een kleine voorsprong op Porte. De Australiër, die niet bepaald een sterke daler is, kon toch de aansluiting maken met Woods. De twee werkte in de finale goed samen en wisten hun voorsprong vast te houden. Pas in de laatste anderhalve kilometer nam Woods niet meer over van Porte. In de slotkilometer was Woods iets te sterk voor Porte en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Elissonde werd derde op zeventien seconden, net voor Dylan van Baarle, die daarmee met een vierde plaats de beste Nederlander was.

Woods is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De 32-jarige Canadees neemt de leiderstrui over van Daniel McLay, de eerste etappe had gewonnen in de Australische rittenkoers.