FOK! Wat een weer: sneeuw op komst?

Stephan (Stephan5)

Hallo allemaal!  

Gisteren was toch al een winterdag die men wenst hé mensen? Een heerlijk zonnetje, niet te veel wind en geen overdreven zachte temperaturen. Toch loeren er wel enkele kapers op de kust die de aangroeiende ijsvloer kunnen gaan belemmeren. 

Voor het weer voor vandaag hoef ik niks te zeggen: Zonnig, bij maxima rond 1 graad. En dat na een nacht met minima van -3 tot -8 graden. Dus of het op enkele plekken boven nul komt waag ik te betwijfelen. Niets aan toe te voegen lijkt me. 

Morgen verandert er al iets. Een eerste zwakke storing nadert het noorden van het land. Daar komt dan al meer bewolking voor en kan er zelfs wat lichte neerslag vallen. Het kwik loopt daardoor iets op en ligt daar dan rond +2 graden. In het zuiden is het eerst nog helder bij 0 graden. Er kan dus lokaal wat ijzel of sneeuw voorkomen in het noorden, dat dan overgaat in vloeibare neerslag. De hoeveelheden zijn echter erg klein.

Op de weerkaart zien we momenteel nog de dominantie van een hogedrukgebied, meerdere kernen zelfs, en een ontwikkelende depressie nabij IJsland. Het is deze depressie die ons een heel interessante dinsdag gaat bezorgen. Het lijkt namelijk op echte sneeuwval uit te draaien in onze omgeving. Maar de mitsen en maren zijn er ook. Aan de achterkant van de depressie zit ook zachtere lucht. Al dan niet tijdelijk. Tegelijkertijd geeft het hogedrukgebied weer veel weerstand in het oosten van het land. De meest actieve neerslag wordt tot nu toe in het westen en midden berekend, en neemt naar het oosten toe af. Tegelijkertijd kan de sneeuw in het zuidwesten ook nog overgaan in regen- en motregen door die zachtere lucht. Het is nog maar de vraag tot hoever die zachtere lucht doordringt tot de rest van het land.

Voorlopige conclussie voor dinsdag is: in de loop van de ochtend sneeuw vanuit het zuidwesten, daar later mogelijk overgaand in regen, elders blijft het waarschijnlijk sneeuw. Hoe verder je naar het noordoosten trekt hoe minder de sneeuw wordt. De modellen laten nu hoeveelheden zien van 5 tot 6 cm in de westelijke helft tot 1 tot 3 cm in het oosten- en noordoosten. Dit kan de komende twee dagen uiteraard nog wijzigen, maar het is een dag om goed in de gaten te houden. Ik zit natuurlijk op post!

FIjn weekend nog, en tot héél snel.  

Winterse bui op afstand (Foto: DJMO)
Een winterse bui op afstand van afgelopen week. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!