Nikolaev pakt leiding in Dakar terug

Peterselieman

Eduard Nikolaev heeft de leiding bij de vrachtwagens in de Dakar Rally heroverd. In de lastige negende etappe won de Rus met veertien minuten voorsprong op Siarhei Viazovich en 28 minuten op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov. Beste Nederlander was Gerard de Rooy op plek vijf met een half uur achterstand.

Nikolaev mocht later starten dan zijn belangrijkste concurrenten en gleed in de 313 kilometer lange etappe eenvoudig door de duinen. Aanvankelijk zat De Rooy nog bij hem in de buurt, maar de Iveco kreeg te maken met oververhitting. Een lekke band zorgde ervoor dat hij een half uur inleverde. Ton van Genugten viel op de proef stil met versnellingsbakproblemen maar haalde met vier uren achterstand het bivak wel. Janus van Kasteren kwam op de proef stil te staan met motorische pech.

In het klassement heeft Nikolaev 28 minuten voorsprong op teamgenoot Sotnikov. De Rooy is met anderhalf uur achterstand de nummer drie. Van Genugten is ondanks al zijn pech nog wel de nummer zeven, terwijl Maurik van den Heuvel tiende staat.