Viazovich troeft De Rooy af in Dakar

Peterselieman

Sergey Viazovich heeft onder voorbehoud de zesde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Wit-Rus was op weg naar San Juan de Marcona 5.45 minuten sneller dan Gerard de Rooy. Iveco-teamgenoot Federico Villagra leverde 6.15 minuten in op de Maz-coureur.

De zege van Viazovich is onder voorbehoud omdat de Wit-Rus volgens De Rooy het laatste tussenpunt gemist heeft. Hier staat een straf van een uur op, wat De Rooy tot dagwinnaar zou maken. Dat tussenpunt lag bovenaan een berg en was volgens de Nederlander lastig te bereiken voor veel coureurs. Ondanks problemen met het bandenaflaatsysteem kwam De Rooy er goed door, net als Villagra.

In het klassement heeft Eduard Nikolaev tien minuten voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov. De Rooy is derde op 1.50 uur achterstand, voor Villagra die ruim vier uren toegeeft.

Bij Kamaz zijn Airat Mardeev en Andrey Karginov er niet meer bij. De vrachtwagen van Mardeev kampte met motorische problemen, waardoor dit team zich terugtrok. Karginov werd uit de rally gezet nadat hij in etappe vijf over het been van een toeschouwer was gereden en niet stopte.