Zuurstofmasker kost skir Luitz eerste World Cup-zege

heywoodu

Alpineskiër Stefan Luitz won in december de reuzenslalom in Beaver Creek, zijn eerste zege in de World Cup, maar die is de 26-jarige Duitser nu kwijt: hij heeft aan een zuurstofmasker gehangen en dat mag niet.

De internationale skifederatie FIS kwam er enkele dagen na de wedstrijd al achter dat Luitz tussen de eerste en de tweede run extra zuurstof toegediend had gekregen. De arts van het Duitse team gaf destijds al aan mogelijk een fout gemaakt te hebben: de Duitsers kregen wegens de hoogte - meer dan drie kilometer boven zeeniveau - zuurstof aangeboden, iets wat sinds begin vorig jaar toegestaan is door antidopingagentschap WADA.

De FIS heeft die wijziging van WADA echter niet overgenomen en in de FIS-regels is het nog altijd niet toegestaan om extra zuurstof toegediend te krijgen. Luitz heeft al laten weten in beroep te gaan bij sporttribunaal CAS. Als dat geen succes oplevert is hij zijn eerste zege kwijt, uitgerekend nadat hij terugkeerde van een zware blessure. Marcel Hirscher zou bij definitieve diskwalificatie de zege krijgen.

Overigens is niet duidelijk of de andere Duitsers ook daadwerkelijk extra zuurstof gekregen hebben en of daar nog wat mee gedaan wordt. Alexander Schmid (17e) en Fritz Dopfer (24e) eindigden ook in de punten in Beaver Creek.