Dumoulin: 'Tour krijgt voorkeur boven Olympische Spelen'

H.Vviv

Tom Dumoulin heeft in een interview met NOS aangegeven dat de Tour de France mogelijk de voorkeur krijgt boven de Olympische Spelen mocht het parcours van de Tour op zijn maat zijn. 

De Tour de France eindigt volgend jaar op 19 juli in Parijs. Zes dagen later staat het wegparcours al op het programma op de Olympische Spelen. De individuele tijdrit in Tokio staat voor 29 juli op het programma. Om aan de individuele tijdrit deel te nemen zijn de renners ook verplicht om te starten aan de wegrace.

Gezien het tijdverschil tussen de Franse en Japanse hoofdstad is dat geen ideale combinatie.

"Als de Tour dan een mooi parcours heeft, ga ik het niet nog een jaar uitstellen om alles op de Tour te zetten. Op dat moment gaat de Tour boven de Spelen. Bradley Wiggins heeft het wel gedaan (in 2012, red.), de Tour winnen en vervolgens een week later al naar de Spelen. Maar toen zat er geen tijdverschil tussen." De Spelen van 2012 waren toen in Londen.

Op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 wist Dumoulin het zilver te behalen op de individuele tijdrit. De Nederlander van team Sunweb had toen zijn seizoen volledig ingericht op de Spelen van 2016, maar door een valpartij in de Tour de France waarbij hij een breukje in zijn pols opliep verliep was het toch geen ideale voorbereiding. Toch werd Dumoulin nog tweede in de tijdrit achter de Zwitser Fabian Cancellara. 

"Olympisch goud zou ik heel graag willen", vervolgt Dumoulin. "Maar het wordt in 2020 een hele moeilijke combinatie." Het parcours over 44 kilometer is door het heuvelachtige terrein wel perfect voor de 28-jarige Nederlander.