Chong debuteert bij simpele zege United; Locadia helpt Brighton aan zege

Redactie

Manchester United is erin geslaagd om de laatste 32 van de FA Cup te bereiken. The Red Devils versloegen Reading met 2-0 en Tahith Chong maakte in de tweede helft zijn officiële debuut in de hoofdmacht. Jürgen Locadia was bij Brighton & Hove Albion andermaal van waarde, met een assist in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Bournemouth.

Manchester United - Reading 2-0
Ole Gunnar Solskjaer had de nodige wijzigingen doorgevoerd in zijn basiself ten opzichte van de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Newcastle United, van afgelopen woensdag. Phil Jones en Juan Mata waren de enige spelers die tegen Reading, de huidige nummer 23 van de Championship, ook aan de aftrap stonden. Het betekende dat onder meer Romelu Lukaku, Alexis Sánchez en Fred weer eens vanaf het eerste fluitsignaal mochten beginnen bij the Red Devils. Fred leek Manchester United na twintig minuten op voorsprong te schieten, maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel.

In aanloop naar het afgekeurde doelpunt werd een overtreding begaan op Mata, waardoor de bal op de stip ging. De Spanjaard verzilverde het buitenkansje zelf en bracht na 22 minuten spelen de openingstreffer op het scorebord. Vlak voor rust verdubbelde de thuisploeg de score, nadat Sánchez Lukaku bediende met een fraai steekpassje. Via Callum Harriott kreeg Reading de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar Sergio Romero voorkwam de aansluitingstreffer. Na 62 minuten spelen gunde Solskjaer Tahith Chong zijn debuut in de hoofdmacht van Manchester United: de negentienjarige aanvaller verving Mata. In de stand kwam in het laatste halfuur geen verandering meer, waardoor Solskjaer zijn vijfde zege op rij boekt als manager van Manchester United.

Bournemouth - Brighton & Hove Albion 1-3
Jürgen Locadia was de enige Nederlander in de basiself in het duel tussen Bournemouth en Brighton & Hove Albion. Nathan Aké en Davy Pröpper zaten op de reservebank en zagen vanaf daar dat de bezoekers in vijf minuten afstand namen van Bournemouth. Locadia legde de bal met een fraaie voetbeweging klaar voor Anthony Knockaert, die het leer vervolgens hard tegen de touwen schoot. Een aantal minuten later was het andermaal raak, nadat Yves Bissouma alle ruimte kreeg om uit te halen en Bournemouth-doelman Artur Boruc van grote afstand wist te verschalken. Tien minuten na rust bracht Bournemouth de spanning in de wedstrijd terug. Marc Pugh ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot op fraaie wijze raak: 1-2. Niet veel later vergrootte Brighton & Hove Albion de marge alweer. De eerste hoekschop van de wedstrijd voor the Seagulls werd door Shane Duffy teruggelegd op Florin Andone, die van dichtbij de wedstrijd in het slot gooide en de eindstand op 1-3 bepaalde.

Chelsea - Nottingham Forest 2-0 
Slechts drie basisspelers van het duel met Southampton (0-0) verschenen bij Chelsea ook tegen Nottingham Forest aan de aftrap: David Luiz, Ross Barkley en Álvaro Morata. Verder had ook Callum Hudson-Odoi, die hevig in verband wordt gebracht met een transfer naar Bayern München, een basisplaats. Chelsea, dat de afgelopen weken zeer moeizaam tot scoren komt, kreeg na een halfuur spelen een gouden mogelijkheid om de score te openen, nadat Ruben Loftus-Cheek werd gevloerd in het strafschopgebied. Cesc Fabregas faalde in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor the Blues echter vanaf elf meter.

Vijf minuten na rust kwam Chelsea alsnog tot scoren. De geplaagde Morata liep een uitstekende voorzet van Hudson-Odoi bij de eerste paal binnen. Tien minuten later was de Spanjaard andermaal trefzeker. Opnieuw was Hudson-Odoi de aangever voor Morata, die de score met het hoofd wist te verdubbelen. Vijf minuten voor tijd kreeg Fabregas nog een publiekswissel van Sarri, die hem naar de kant haalde voor N’Golo Kanté. Het heeft er alle schijn van dat de Spaanse middenvelder binnen afzienbare tijd naar AS Monaco zal vertrekken.

Everton - Lincoln City 2-1 
The Toffees namen op Goodison Park al snel afstand van Lincoln City, de huidige koploper van de League Two. Na twaalf minuten kopte Ademola Lookman een voorzet van Leighton Baines voorbij Lincoln-doelman Josh Vickers. Kort daarna was het andermaal raak voor Everton. Dominic Calvert-Lewin zette Bernard vrij in het strafschopgebied met een bekeken passje, waarna de Braziliaan geen problemen had om de marge te verdubbelen. De bezoekers gaven zich echter niet gewonnen en kwamen na een halfuur spelen op gelijke hoogte. Jordan Pickford keerde in instantie nog een kopbal, maar was vervolgens kansloos op de inzet van Michael Bostwick. In de tweede helft kreeg Everton via Gylfi Sigurdsson verschillende kansen om de score verder uit te breiden, maar het bleef op Goodison Park bij een benauwde 2-1 overwinning voor de thuisploeg.

Derby County - Southampton 2-2 
The Saints leken op bezoek bij het Derby County al snel op rozen te zitten. Na vier minuten was Nathan Redmond al trefzeker namens de bezoekers uit het zuiden van Engeland. Nadat de middenvelder kort na rust de marge verdubbelde, leek Southampton verzekerd van de volgende ronde van de FA Cup. Tien minuten na tweede Southampton-treffer verzorgde Jack Marriott echter de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Het doelpunt gaf Derby County vleugels, want drie minuten later tekende Tom Lawrence voor de gelijkmaker. In het laatste halfuur kwam er geen winnaar meer van het duel, waardoor Derby County en Southampton binnenkort op herhaling moeten in het St. Mary’s Stadium.

Aston Villa - Swansea City 0-3 
De jarige Leroy Fer had met twee assists een belangrijk aandeel in de uitstekende bekerzege van the Swans in Birmingham. Het team van manager Graham Potter nam na twee minuten al de leiding: na voorbereidend werk van Mike van der Hoorn was Courtney Baker-Richardson sneller dan Lovre Kalinic en rondde hij af. Twee minuten na rust verscheen de 0-2 op het scorebord op Villa Park: Nathan Dyer verzilverde een heerlijke pass van Fer. De Nederlander stond ook aan de basis van de derde treffer van de Welshmen: Jay Fulton was de doelpuntenmaker. Erwin Mulder en Anwar El Ghazi stonden net als Fer negentig minuten op het veld; Van der Hoorn werd vlak voor tijd gewisseld.