China is achterop de maan geland

LTVDK

Met de Chang'e-4 missie is China er in geslaagd om een ruimtevaartuig op de achterzijde van de maan te landen. Nadat de Chinese staatsmedia tot twee maal toe de berichtgeving over de landing introk lijkt het nu dan toch echt te zijn gelukt.

In 2014 ging er bij een eerdere poging nog het een en ander mis, de apparatuur aan boord van de maanlander kon de kou op de maan niet verdragen en had nog diverse andere technische problemen. Mede door deze eerdere mislukking is de Chinese overheid dit keer wat zuiniger geweest qua berichtgeving over de missie.

De raket met de maanlander aan boord werd overigens al op 7 december 2018 gelanceerd en heeft nog enkele weken rond de maan gevlogen. Dit was nodig omdat er moest worden gewacht tot de beoogde landingsplek in direct zonlicht kwam, de maanlander werkt namelijk op zonne-energie. De achterkant van de maan is een relatief onbekend terrein en het is nog onduidelijk wat er precies onderzocht gaat worden.

Eerder in mei 2018 werd er al een satelliet in een baan om de maan gebracht om te fungeren als communicatiemiddel voor de maanlander. Ook heeft de satelliet nog een andere functie met een Nederlands tintje. Astrofysicus Klein Wolt en zijn team ontwikkelden een radioantenne waarmee ze proberen de nagalm van de oerknal te detecteren.