Smith eerste finalist WK darts na zege op Aspinall

Boris (borisz)

Michael Smith is de eerste finalist van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Bully Boy won met 6-3 van Nathan Aspinall. In de finale op nieuwjaarsdag wacht Gary Anderson of Michael van Gerwen. 

Het leek net zoals de kwartfinales een snelle partij te gaan worden. Smith won de eerste twee sets met 3-0. De achtste leg van de partij ging wel naar Apsinall en op 2-2 kon hij de derde set van Smith afsnoepen (2-1). Smith kon de tripels lekker vinden en kwam uiteindelijk tot zeventien 180'ers, waar Aspinall dertien keer de maximale score liet noteren. De vierde set ging echter met 3-1 naar Aspinall waardoor hij de partij op gelijke hoogte bracht. 

In de vijfde set werd het weer 2-2, maar Smith volgde een gejuig nadat hij 93 uitgooide. Hij nam weer de voorsprong. Beide spelers hielden hun begonnen set, waardoor het na zeven sets 4-3 stond. Aspinall begon in het slot van de partij iets minder te gooien. Met gemiddeldes ruim boven de hoderd per beurt vlogen de twee alweer naar 1-1 in de achtste set door een 64- en een 81-finish. In de derde leg kwam de tik van Smith. Hij gooide zijn zestiende 180’er van de partij en een 130-finish voor de twaalfdarter. Zijn eigen leg was in veertien pijlen weg voor 5-3. Daarop was Aspinall gebroken. Hij miste dubbel-16 voor een 128-finish en in zijn eigen leg lukte het niet vanaf 68. Smith maakte het daarop af met een 121-finish.

Beide spelers noteerden een gemiddelde van boven de honderd. Smith noteerde 105,22 en Aspinall 100,53. Qua finishpercentage lagen beide spelers dicht bij elkaar. Het was 51% tegen 48% in het voordeel van Smith. 

Cijfers bij Smith - Aspinall. (Bron: PDC)
Cijfers bij Smith - Aspinall. (Bron: PDC)