Olympisch keirinkampioene Ligtlee (24) bergt fiets op

Boris (borisz)

Elis Ligtlee stopt per direct met baanwielrennen. De wereldbeker in Berlijn, eind november, was haar laatste optreden op het hoogste niveau. Ze sluit haar topsport-carrière af met het hoogst haalbare; olympisch goud op de keirin bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Ligtlee maakte in 2011 de overstap naar het baanwielrennen vanuit het BMX. Haar specialiteiten waren de sprint, 500 meter tijdrit en de keirin. Ligtlee kende haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar ze verrassend de titel pakte op de keirin. Sindsdien werd ze gehinderd door blessures en kwam ze amper nog in actie. Naast de olympische titel, pakte ze nog drie medailles op het WK en werd drie keer Europees kampioen. 

"Ik miste de afgelopen tijd het plezier in wat ik deed en was steeds op zoek naar de noodzakelijke motivatie om er vol voor te gaan. Na lang wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik eerlijk naar mezelf geweest en heb het besluit genomen om te stoppen met baanwielrennen. Hoe moeilijk deze keuze ook is. Ik kijk terug op een mooie carrière en bedank iedereen; familie, vrienden, sponsoren, trainers en coaches van de KNWU die mij tijdens mijn topsport carrière gesteund hebben. Het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven", aldus Ligtlee. Haar hele verklaring staat op haar eigen site

“Ik heb veel respect voor de keuze van Elis om te stoppen met het baanwielrennen. Het zal een gemis voor het team en de baansport zijn. Ze heeft een hele succesvolle carrière gehad met natuurlijk de olympische titel als hoogtepunt. Wij wensen haar veel succes voor de toekomst met alles wat ze gaat doen", aldus bondscoach Hugo Haak.

Elis Ligtlee stopt ermee wegens motivatieproblemen. (PRO SHOTS/DPPI)
Elis Ligtlee stopt ermee wegens motivatieproblemen. (PRO SHOTS/DPPI)