Riiber klopt lokale favoriet in Ramsau en wint weer in World Cup

heywoodu

Jarl Magnus Riiber heeft de vierde World Cup-zege van het seizoen - en de vijfde van zijn carrière - te pakken in de noordse combinatie. De jonge Noor moest in het Oostenrijkse Ramsau even aanzetten tegen lokale held Franz-Josef Rehrl, maar pakte hem in de slotfase.

Bij het schansspringen waren 52 van de 54 mannen naar beneden gekomen, maar toen sloegen de weergoden toe: de wind werd heftiger, de regen nam toe en na ellenlang wachten werd besloten dat de laatste twee niet veilig naar beneden konden, waardoor de uitslag geschrapt werd. In dat geval neemt men de uitslag van de 'Pre-Competition Round' - het schansspringen wat speciaal voor dergelijke situaties een dag eerder wordt gehouden - als uitgangspunt voor het langlaufen, zo dus ook op zaterdag.

Rehrl had de 'PCR' gewonnen en mocht dus als eerste vertrekken. Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen startte negen seconden later, maar vond al wel snel de aansluiting bij de Oostenrijker, terwijl op vijftig seconden een groepje begon te ontstaan met achtervolgers. Die kwamen niet echt dichterbij, ondanks dat de groep werd aangevoerd door Johannes Rydzek. De Duitser is een rappe langlaufer en kwam heel goed weg: hij werd bij het schansspringen gediskwalificeerd, maar mocht wegens het annuleren van de wedstrijd en het gebruiken van de PCR alsnóg van start.

Onder aanvoering van Rydzek en landgenoot Fabian Rießle werd het gat met een ronde te gaan wel kleiner, maar Rehrl en Riiber leken het toch echt onderling uit te gaan maken wat de winst betreft. Dat kon Rehrl net niet meer bolwerken, maar achter Riiber kwam hij wel met een grote grijns over de finish voor de tweede podiumplek van zijn seizoen én zijn carrière. De strijd om plek drie werd een fraaie sprint tussen drie Duitsers, gewonnen door Rießle, die Rydzek en Vinzenz Geiger nipt klopte.