Snowboarder Van der Velden grijpt net naast eerste World Cup-podium

heywoodu

Snowboarder Niek van der Velden heeft tijdens de World Cup in het Chinese Secret Garden net niet zijn eerste podiumplek kunnen pakken. De 18-jarige Nederlander eindigde als vierde op de slopestyle, minder dan één punt buiten het podium.

De zelfs nog maar 17-jarige Japanner Takeru Otsuka zette in zijn eerste van drie finaleruns een score van 87,10 punten neer en dat bleek genoeg voor de winst, de tweede in vijf World Cup-starts voor de Japanse tiener. Niklas Mattsson uit Zweden scoorde 80,21 punten in zijn eerste run, Vlad Khadarin uit Rusland werd met 75,50 uit zijn tweede run derde. Van der Velden kwam als enige van de top-6 tot drie goede runs, en met de 74,70 punten van zijn derde steeg hij van de zesde naar de vierde stek, het beste resultaat ooit voor de vicewereldkampioen bij de junioren.

Takeru Otsuka (Bron: YouTube)

Ook bij de vrouwen ging de slopestylewinst naar Japan. De 20-jarige Miyabi Onitsuka verstevigde met 86,20 punten in haar derde en laatste run de leiding, waarna haar 17-jarige landgenote Reira Iwabuchi nog een goede aanval deed. Zij bleef echter op 85,21 steken en dus pakte Onitsuka haar eerste World Cup-zege, met Lucile Lefevre uit Frankrijk (70,56) op plek drie.

Miyabi Onitsuka (Bron: YouTube)

Een primeur was er in de halfpipe voor Jan Scherrer, met zijn 24 jaar toch wel een van de veteranen van het veld en nu goed voor zijn eerste zege. Hij verstevigde zijn eerste plek met 95,50 punten in de tweede van drie finaleruns en hield zo twee Japanse tieners achter zich: Ruka Hirano (16) werd met 92,50 punten tweede, vlak voor de één jaar oudere Yuto Totsuka (92,25 punten). Scherrer's landgenoot en voormalig olympisch kampioen Iouri Podlactchikov maakte zijn rentree na een zeer beroerde val vlak voor de Olympische Spelen van Pyeongchang en werd tiende.

Jan Scherrer (Bron: YouTube)

Cai Xuetong ging er bij de vrouwen met de winst in de halfpipe vandoor. De ervaren Chinese kwam voor eigen publiek tot 88,75 punten in haar eerste run en dat bleek genoeg voor de winst. Verena Rohrer uit Zwitserland werd tweede met 85,25 punten, voor de Japanse Kurumi Imai (82,25).

Cai Xuetong (Bron: YouTube)