Biatlete Rĝiseland pakt eerste World Cup-zege, sensationele comeback Dahlmeier

heywoodu

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft voor het eerst in haar loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 28-jarige Noorse was in het Tsjechische Nove Mesto de beste op de sprint, waarop ze in Pyeongchang olympisch zilver pakte.

De eerste échte toptijd was aanvankelijk in handen van Paulina Fialkova. De Slowaakse, volop bezig aan het seizoen van haar definitieve doorbraak, schoot foutloos en noteerde de snelste tijd, tot de eveneens foutloze Røiseland er zes seconden onderdoor dook.

Met de Française Anaïs Chevalier op plek drie bleef het lang zo staan, tot de als 84e vertrokken Laura Dahlmeier aantrad. Wegens gezondheidsproblemen moest de Duitse meervoudig olympisch kampioene haar seizoensdebuut uitstellen, maar na een optreden in de IBU Cup - het tweede niveau - van vorige week zat ze er lekker bij.

Dahlmeier ging bij het staand schieten één keer de mist in, maar streed wel om de podiumplekken. In de slotronde kwam ze nog in de buurt van Røiseland, maar de Beierse, die de snelste was op de langlaufski's, kwam 4,5 seconden tekort en pakte een zeer knappe tweede plek, voor Fialkova.

World Cup-leidster Dorothea Wierer werd met twee missers negende, de Finse Kaisa Mäkäräinen ging maar liefst vijf keer de mist in en werd 58e, waardoor ze de achtervolging van zaterdag nog maar net haalde - hoewel ze die mogelijk laat schieten om energie te sparen, veel valt er immers niet meer te winnen.

Zaterdag staan beide achtervolgingen op het programma. Om 15.00 uur gaan de mannen van start, twee uur later is het de beurt aan de vrouwen.