6 mensen aangehouden om verstoren intocht Sinterklaas

Monique Verlind (DJMO)

De politie heeft dinsdagochtend zes personen gearresteerd die ervan verdacht worden betrokken zijn te geweest bij wanordelijkheden tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag 17 november in Eindhoven.

Tijdens die demonstratie op het Catharinaplein zocht een flinke groep tegendemonstranten de confrontatie met actievoerders van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Al in een vroeg stadium van de demonstratie trad de politie op. De groepen werden uit elkaar gehouden om verdere problemen te voorkomen. In totaal werden die dag al zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt. Protestgroep KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau.

Onderzoek
Sindsdien draait onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. De recherche betrok onder meer camerabeelden bij het onderzoek en heeft mede op basis daarvan deze zes nieuwe aanhoudingen verricht. Zij worden ook allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. Deze verdachten zijn allemaal mannen uit Eindhoven en zijn tussen de 21 en 32 jaar oud. Ze zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. De politie sluit niet uit dat op een later moment nog meer verdachten worden aangehouden.