Shorttrackster Schulting blijft 1000m domineren in World Cup

heywoodu

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft tijdens de World Cup in het Kazachse Almaty de 1000 meter gewonnen. Het is al haar derde overwinning van het seizoen op de afstand, die ze ook in Calgary en Salt Lake City won.

1000m vrouwen
In de finale nam Schulting weer vroeg de leiding en die stond ze niet meer af. Kim Boutin uit Canada probeerde het tot op het laatst, maar moest genoegen nemen met plek twee, voor de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum. Rianne de Vries eindigde nipt buiten het podium als vierde, voor de Poolse Natalia Maliszewska. Lara van Ruijven eindigde als achtste dankzij een derde plek in de B-finale.

1000m mannen
Bij de mannen was er op dezelfde afstand een tweede plek voor Sjinkie Knegt. Hij duelleerde met Shaoang Liu, maar kon de Hongaar niet passeren en kwam uiteindelijk 0,02 seconden tekort. Lee June-seo uit Zuid-Korea werd derde, vlak voor Stijn Desmet. De jonge Belg kwam nog nooit verder dan een tiende plek in de World Cup, maar kwam nu tot op twee honderdsten van het podium. Itzhak de Laat werd tweede in de B-finale en eindigde dus als zevende, Dennis Visser ging er in de heats op vrijdag uit.

1500m vrouwen
Op de 1500 meters stond zaterdag geen Nederlander in de finales. Kim Geon-hee uit Zuid-Korea won bij de vrouwen, voor de Russische Ekaterina Efremenkova en de Chinese Li Jinyu. Yara van Kerkhof sneuvelde in de halve finales.

1500m mannen
Bij de mannen werd het een Koreaans feestje: olympisch kampioen Lim Hyo-jun won voor landgenoten Kim Gun-woo en Hwang Dae-heon. Daan Breeuwsma eindigde als zesde in de B-finale, Jasper Brunsmann en Friso Emons sneuvelden in respectievelijk de halve finales en de herkansingen.

Aflossing
Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich op de aflossing geplaatst voor de finale. De dames wonnen hun halve finale, de mannen werden achter Hongarije tweede en plaatsten zich zo ook. De finales staan zondag op het programma, net als die voor de gemengde aflossing. Daar werd Nederland door een vroege val uitgeschakeld in de kwartfinales.