F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. In de laatste Formule 1-race van het seizoen 2018 zegevierde de wereldkampioen voor zijn titelrivaal Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde op plek drie. Voor tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso was het zijn laatste F1-race, hij eindigde op plek elf.

Hamilton startte van poleposition en was net als teamgenoot Valtteri Bottas bij de start meteen goed weg. Sebastian Vettel sloot aan, voor Kimi Räikkönen en Daniel Ricciardo. Laatstgenoemde moest strijden met Charles Leclerc die de Red Bull met de Sauber zelfs inhaalde. Verstappen kwam in de eerste meters goed weg, maar de auto ging in de veiligheidsmodus, waardoor de Nederlander van plek zes naar tien terugzakte. Na het eerste lange rechte stuk was de race voorbij voor Nico Hülkenberg. De Duitser streed met Romain Grosjean en gaf de Fransman in een bocht naar rechts niet voldoende ruimte. De Renault ging op zijn dak en schoof zo de bandenstapels in. Een safety car was het gevolg.

Na de herstart plaatste Verstappen een aanval bij de voor hem rijdende Esteban Ocon, maar de auto ging opnieuw in de veiligheidsmodus. Hij werd ingehaald door Sergio Perez, herstelde zich en pakte de Mexicaan terug. Verstappen won opnieuw een plek nadat Räikkönen zijn Ferrari op het rechte stuk bij start/finish moest parkeren. Een virtuele safety car volgde en dit was het sein voor Hamilton om nieuwe banden te halen. Ook Leclerc en Grosjean haalden nieuw rubber.

Dit gaf de leiding aan Bottas, voor Vettel, Ricciardo en Verstappen die inmiddels Ocon was gepasseerd. De Nederlander duwde de Fransman hierbij vakkundig aan de kant. Na de stop wurmde Hamilton zich tussen dit duo en viel Verstappen meteen aan. De Red Bull-coureur liet zich niet de kaas van het brood eten en ging de wereldkampioen direct weer voorbij.

Ook Vettel stopte vroeg, want de Duitser kwam in de 16e van 55 ronden binnen. Ferrari probeerde zo Vettel voorbij te krijgen aan Bottas, maar rekende buiten een langzame stop, waardoor de Duitser eerst nog met Ocon af moest rekenen en Mercedes Bottas makkelijk voor de Ferrari hield. Snel daarna pitte Verstappen die de druk op Vettel iets opvoerde.

Halverwege de race viel er wat regen, maar veel invloed had dit niet op het tempo dat op de mat werd gelegd. Ricciardo ging pas na 34 ronden naar binnen voor zijn enige stop, waardoor hij tot achter Verstappen terugviel. De Australiër dichtte snel het gat met de Nederlander, maar een poging om hem in te halen kwam er niet.

De inhaalpogingen op Bottas kwamen er wel. De Fin verremde zich en dat gaf Vettel de mogelijkheid de Mercedes te passeren. Hierna was het de beurt aan Verstappen, maar niet voordat Bottas zich opnieuw verremd had. De Fin sloeg hierbij een chicane over en kwam ruim voor de Red Bull de baan op. Ondanks een onderzoek volgde voor dit voordeel geen straf, terwijl voor soortgelijke gevallen Esteban Ocon en Alonso wel bestraft werden.

Verstappen moest er op eigen kracht voorbij en de Nederlander deed dit op fraaie wijze. Op de rechte stukken hield de Fin de Red Bull achter zich, maar Verstappen zette zijn inhaalactie prachtig op door aan het einde van een recht stuk iets eerder te remmen, via een wijdere lijn achterlangs te steken en twee bochten later plots aan de binnenzijde op te duiken. Bottas verwachtte Verstappen hier niet, waardoor beide coureurs elkaar even raakten. Bottas moest plek drie afstaan en even later ook de vierde stek toen Ricciardo langszij kwam.

In de slotfase veranderde er weinig meer en kon Hamilton zijn elfde zege van het seizoen boeken, voor Vettel en Verstappen. Ricciardo eindigde in zijn laatste race voor Red Bull Racing op plek vier, voor Bottas en Carlos Sainz die met een goede strategie de Renault op plek zes bracht. Leclerc eindigde als zevende, voor Perez, Grosjean en Kevin Magnussen die aan een lastig weekend toch nog een punt overhield. Achter de Deen eindigde Alonso in zijn laatste Formule 1-race op plek elf.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:40.382
2 Sebastian Vettel Ferrari +2.581
3 Max Verstappen Red Bull +12.706
4 Daniel Ricciardo Red Bull +15.379
5 Valtteri Bottas Mercedes +47.957
6 Carlos Sainz Renault +1:12.548
7 Charles Leclerc Sauber +1:30.789
8 Sergio Perez Force India +1:31.275
9 Romain Grosjean Haas +1 ronde
10 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
13 Lance Stroll Williams +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +9 ronden
DNF Esteban Ocon Force India +11 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +31 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +49 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +55 ronden


Coureurstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 408
2 Sebastian Vettel Ferrari 320
3 Kimi Räikkönen Ferrari 251
4 Max Verstappen Red Bull 249
5 Valtteri Bottas Mercedes 247
6 Daniel Ricciardo Red Bull 170
7 Nico Hülkenberg Renault 69
8 Sergio Perez Force India 62
9 Kevin Magnussen Haas 56
10 Carlos Sainz Jr. Renault 53
11 Fernando Alonso McLaren 50
12 Esteban Ocon Force India 49
13 Charles Leclerc Sauber 39
14 Romain Grosjean Haas 37
15 Pierre Gasly Toro Rosso 29
16 Stoffel Vandoorne McLaren 12
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Lance Stroll Williams 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 4
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeurstand

# Team Punten
1 Mercedes 655
2 Ferrari 571
3 Red Bull 419
4 Renault 122
5 Haas 93
6 McLaren 62
7 Force India 52
8 Sauber 48
9 Toro Rosso 33
10 Williams 7