Dubbelrodelaars Steu/Koller stunten met 1e World Cup-zege

heywoodu

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is het World Cup-seizoen voor de rodelaars van start gegaan. Zaterdag stonden er twee wedstrijden op het programma: de dames openden het seizoen, gevolgd door de dubbels.

Bij de vrouwen wed het een Duits 1-2-3'tje. Dat is niet bepaald ongewoon in het rodelen, maar het werd toch nog aardig spannend. De nummer vier van het Duitse team, Julia Taubitz, stond na één run namelijk aan de leiding, op de voet gevolgd door de koningin van het rodelen, Natalie Geisenberger.

Die liet in de tweede run dan toch haar klasse zien, waarbij ze Taubitz met 0,036 seconden af wist te troeven. Veterane Tatjana Hüfner begon haar laatste seizoen met een derde plek op 0,266 tellen van Geisenberger, de van Kroatië naar Nederland overgekomen zusjes Daria en Dania Obratov plaatsten zich niet voor de hoofdwedstrijd.

De dubbels maakten er pas echt een spannende strijd van. Vooraf was er eerst aandacht voor Peter Penz en Georg Fischler: de Oostenrijkse grootheden zijn gestopt en mochten voor eigen publiek afscheid nemen. Dat deden ze op gepaste wijze, namelijk in lederhosen en op een slee uit de jaren zeventig. Hun 'echte' slee gaven ze over aan de jongelingen Thomas Steu en Lorenz Koller, die er gelijk geweldig gebruik van maakten: het duo was 0,003 seconden sneller dan de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken, terwijl de verrassende Russen Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov op 0,033 seconden derde stonden.

In de tweede run hadden Ludwig Rieder en Patrick Rastner uit Italië de leiding in handen, waarna de Letten Kristens Putins en Imants Marcinkevics er 0,002 seconden onderdoor doken. Dat bleek uiteindelijk goed voor een bijzonder verrassende vierde plek, achter Yuzhakov en Prokhorov. De winst ging voor het eerst in hun loopbaan naar Steu en Koller, door 0,18 seconden te pakken op Eggert/Benecken.

Dat was voor de Duitsers overigens ook gewoon knap: Eggert brak vorige maand nog zijn been. Olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt vielen met de zevende plek flink tegen, Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uit Italië zorgden in de tweede run voor een schrikmoment met een stevige crash.