Spelregelcommissie IFAB wil van ABBA-regel af

Redactie

Spelregelcommissie IFAB heeft tijdens een vergadering geconcludeerd dat er te weinig animo is voor het doorgaan met het ABBA-systeem bij penaltyseries.

Bij het ABBA-systeem worden de strafschoppen niet meer om en om genomen, maar begint team A, waarna team B twee keer aan moet treden, waarna team A twee strafschoppen moet nemen, enzovoort. Deze nieuwe manier van het nemen van een strafschoppenserie is bedoeld om de druk eerlijker over de twee teams te verdelen, maar zorgt vooralsnog echter vooral voor verwarring. Doordat er in de voetballerij te weinig steun heerst voor het nieuwe systeem, wil de IFAB nu weer stoppen met het experiment.

Naast het afschaffen van ABBA werden ook een aantal andere zaken besproken tijdens de vergadering van donderdag in Glasgow. Zo ligt er een voorstel op tafel dat keepers meer bewegingsvrijheid moet garanderen bij strafschoppen. Als de nieuwe regels worden aangenomen, hoeven zij met nog slechts één voet op de doellijn te staan als de penalty wordt genomen. Verder is voorgesteld dat wisselspelers het veld zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde zijlijn moeten verlaten in plaats van de vaste plek bij de middenlijn om tijdrekken te voorkomen.

Als laatste wil de IFAB dat er een duidelijkere omschrijving komt van aangeschoten hands, aangezien deze regel nogal eens tot discussie leidt. De spelregelcommissie belegt begin maart zijn jaarvergadering en dan zal er gestemd worden over de nieuwe voorgestelde regels. Als zij worden aangenomen, worden zij op 1 juni 2019 van kracht.