Roest leidt achtervolgingsploeg naar World Cup-winst op buitenijs

heywoodu

We zien het tegenwoordig veel te weinig, maar deze week is het er weer: internationaal topschaatsen op buitenijs. Niet in Collalbo of Baselga, maar in het Japanse Tomakomai, waar ook een prima baantje ligt.

Vrijdag begon de dag wat de A-groepen betreft met de ploegenachtervolgingen en dat leverde bij de mannen Nederlandse winst op. Vorige week werd Nederland in Obihiro nog tweede, maar met de impuls van dé man in vorm, Patrick Roest, stond er geen maat op het trio Douwe de Vries, Marcel Bosker en Roest. Met 3:45,87 - een wereldrecord voor buitenbanen - was het drietal 1,28 seconden sneller dan de olympisch kampioenen uit Noorwegen, die op hun beurt 0,02 tellen sneller waren dan de Japanse thuisfavorieten.

De Nederlandse vrouwen werden vorige week ook tweede, maar zij grepen dit keer juist naast het podium. Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Joy Beune werden volkomen op een hoop gereden door het ongenaakbare Japan van Ayano Sato en de gezusters Miho en Nana Takagi: met 3:02,37 won Japan, terwijl de 3:07,93 Nederland plek vier opleverde. Canada eindigde als tweede, maar wel op grote achterstand van het team van Johan de Wit: 3:05,95 minuten, driekwart seconde sneller dan de Russische ploeg. 

De volledige uitslag van de mannen is hier te vinden, die van de vrouwen staat hier.