Hockeysters plaatsen zich voor finale allerlaatste Champions Trophy

Redactie

Door een overtuigende 0-4 overwinning op Groot-Brittannië hebben de hockeysters van Oranje zich donderdag in Changzhou geplaatst voor de finale van de Champions Trophy, die zondag wordt gespeeld. Margot Zuidhof (twee keer), Marijn Veen en Ginella Zerbo maakten de doelpunten tegen de nummer twee van de wereld.

Nederland was klassen beter dan Groot-Brittannië, dat er niet aan te pas kwam. Binnen drie minuten was het al raak, na een goede pass van Margot van Geffen de cirkel in. Er ontstond een scrimmage, waarna de bal via Ginella Zerbo bij de tweede paal belandde. Daar stond de scherpe Marijn Veen. Eerst sloeg ze nog over de bal heen, haar tweede poging eindigde wel in het net: 0-1.

In het tweede kwart kwam Maartje Krekelaar met een prachtige dribbel de cirkel in, waar ze een verdediger knap uitspeelde en de bal naar Margot Zuidhof passte. Die schoot ‘m uit de draai tussen de benen van de Britse keepster Amy Tennant door, die deze Champions Trophy Maddie Hinch vervangt, die rust neemt van de nationale ploeg. De 0-2 was een meer dan terechte voorsprong voor de Oranje Dames, die via Maxime Kerstholt en Margot Zuidhof nog twee grote kansen kregen voor rust.

Het derde kwart was nog maar net begonnen of Ginella Zerbo sloeg vanaf de kop van de cirkel met haar backhand de 0-3 binnen. Aan het begin van het vierde kwart legde Laura Nunnink de bal terug op Margot Zuidhof, die haar tweede van de dag maakte (0-4).

Vrijdag heeft zesvoudig kampioen Nederland een rustdag. Zaterdag is de laatste poulewedstrijd tegen gastland China. Zondag wacht de finale, tegen Australië of China.