Zeer geïsoleerde 'Steentijdstam' doodt missionaris

heywoodu

We stellen even aan u voor: de Sentinelezen, een stam van hooguit nog zo'n vijftig mensen, levend op Noord-Sentineleiland, onderdeel van de Andamanen en Nicobaren in de Baai van Bengalen, grofweg ten zuid-oosten van India.

Deze mensen zijn bijzonder, want er zijn op aarde voor zover bekend maar weinig mensen die zó weinig contact met de buitenwereld hebben gehad als de Sentinelezen. Zij wonen vermoedelijk al enkele tienduizenden jaren op hun eilandje en zijn niet beïnvloed door de moderne beschaving. Dat houden ze zelf ook wel aardig in stand: betreed het eiland en je gaat dood.

Zo waren er in 2006 twee vissers, die de pech hadden gestrand te raken op het eiland. Het duurde niet lang voor de Sentinelezen hun 'gasten' op het strand kwamen verwelkomen door ze naar het hiernamaals te sturen. De lichamen van de vissers werden nooit opgehaald, want de Indiase wet beschermt het eiland en de bewoners: niemand mag er naartoe, om wat voor reden dan ook.

Er zijn in de wereldgeschiedenis immers genoeg bevolkingsgroepen uitgeroeid na contact met anderen, denk aan allerlei ziekten of moordpartijen en meer van dat soort naars. Na de tsunami van 2004 kwam een helikopter overigens even checken of de Sentinelezen nog in orde waren, maar daar hoefde men zich geen zorgen om te maken: de helikopter werd binnen de kortste keren begroet met een salvo aan pijlen.

De Sentinelezen werden in de jaren zeventig kort bezocht door een groep van National Geographic, zo ongeveer het enige (relatief) vreedzame contact met andere mensen (Bron: YouTube)

Enfin, Noord-Sentineleiland en de Sentinelezen dus, een must om eens wat meer over te lezen. Vervolgens komen we bij ene John Allen Chau, een 27-jarige Amerikaanse missionaris. 'Die Sentinelezen, die hebben God natuurlijk nog niet in hun leven geaccepteerd', dacht John, waarna hij vol goede moed die kant op trok.

Meneer wist een paar vissers om te kopen om hem naar het eiland te varen, maar daar kwam hij niet geheel verrassend aan zijn einde. Volgens de vissers, die inmiddels opgepakt zijn in verband met hun smokkeltocht, bleven zij op 14 november op het strand, terwijl Chau de jungle in liep.

Van een afstandje zagen de vissers hoe de missionaris aangevallen werd met pijl en boog. Toch bleef hij lopen, tot dat niet meer kon en de vissers zagen hoe de Sentinelezen zijn lichaam vastbonden en aan een touw over de grond sleepten. "Een van de vissers zag Chau's lichaam begraven worden door de inboorlingen. Chau is gedood met een pijl", aldus de baas van de lokale politie.

Of Chau's lichaam ooit terug in de VS zal komen valt ernstig te betwijfelen. Met een vliegtuig is wel even gezocht, maar gezien het verleden lijkt er weinig haast te zijn om het eiland daadwerkelijk te betreden. Dat zou ook een uitermate slecht idee zijn, aangezien de gezondheid van de complete bevolking daarmee in gevaar gebracht zou worden.

Overigens zit een rechtszaak tegen de Sentinelezen er niet in: een onderdeel van de Indiase wet is dat deze groep mensen buiten de door de samenleving - waar zij dus niks mee te maken hebben - gestelde wetten staan.