Geen verbod op kunstgras in Eredivisie

Redactie

Een vergadering over de Eredivisie heeft een akkoord op allerlei punten opgeleverd. Een verbod op kunstgras kwam er niet doorheen, aldus De Telegraaf.

Veel clubs hoopten dat te realiseren, maar een verbod bleek niet haalbaar. Wel wordt er een aanmoediging gerealiseerd van 350.000 euro per seizoen per club, meldt het medium. Ook werd er gesproken over een inkrimping van achttien naar zestien ploegen in de Eredivisie en daar was geen meerderheid voor.

Het format van achttien clubs blijft dus zoals het is, al ziet het er wel naar uit dat er in de toekomst twee clubs rechtstreeks degraderen. De nummer zestien moet dan een play-off spelen, al moet dit plan nog worden afgestemd met de Coöperatie Eerste divisie.

Bij de opstelling van het speelschema wordt in het vervolg wel meer rekening gehouden met clubs die Europees voetbal spelen. Bovendien mogen zij één ronde later instromen in het bekertoernooi. Daar staat tegenover dat andere clubs een deel van hun Europese bonussen moeten krijgen.

De Europees spelende ploegen moeten vijf procent van hun inkomsten afdragen ana een solidariteitsfonds en bij overwintering wordt dat percentage teruggeschroefd tot 3,75 porcent. Dat wordt evenredig verdeeld over alle clubs die op natuurgras spelen in de Eredivisie. Ploegen die ervoor kiezen om op kunstgras te blijven voetballen, delen niet mee in de winst.

Tot slot hebben AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse een herenakkoord gesloten over hun jeugdopleidingen. De deal is om geen jonge talenten meer bij elkaar weg te halen. Bovendien wordt de vergoeding bij transfers met en tussen andere Eredivisie-clubs sterk verhoogd, schrijft De Telegraaf. Elke Eredivisie-club wordt verplicht om een jeugdopleiding te hebben, desnoods in samenwerking met een amateurclub.

Luuc Eisinga vatte het overleg als volgt samen. "Het was als een olifantengeboorte", aldus de algemeen directeur van sc Heerenveen. "Het was een zware bevalling, maar uiteindelijk is er een kleintje gebaard."