Knegt in laatste centimeters verslagen, zilver voor gemengde aflossingsploeg

heywoodu

De slotdag van de World Cup shorttrack in Salt Lake City heeft een medaille opgeleverd voor de Nederlandse gemengde aflossingsploeg. Individueel lukte het zondag niet, nadat Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt zaterdag nog zeges veroverden.

500m vrouwen
Schulting nam bij de start de leiding in handen, maar met twee ronden te gaan werd ze gepasseerd door Natalia Maliszweska. De Poolse verkeert in de vorm van haar leven en won net als in Calgary, voor Schulting en de Chinese vijfvoudig wereldkampioene Fan Kexin. Yara van Kerkhof kwam er niet aan te pas en eindigde als vijfde. Lara van Ruijven werd uitgeschakeld in de kwartfinales.

500m mannen
Geen Nederlands succes hier: Knegt sneuvelde in de kwartfinales, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf gingen er in de herkansingen uit. De winst was er voor het Chinese sprintkanon Wu Dajing en dat deed hij niet zomaar: met 39,505 seconden reed hij het wereldrecord uit de boeken die hij in Pyeongchang reed op weg naar goud. Lim Hyu-jun uit Zuid-Korea werd derde, voor de Hongaar Shaoang Liu.

1000m vrouwen
Rianne de Vries begon goed, maar zakte al snel wat terug en kwam net tekort voor het podium. De winst was er voor Alyson Charles, de eerste World Cup-zege voor de net 20-jarige Canadese. De eveeens 20-jarige Duitse Anna Seidel werd tweede, haar gedeeld beste World Cup-prestatie ooit en haar eerste medaille op de 1000 meter. De derde plek was voor de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum, terwijl Avalon Aardoom sneuvelde in de kwartfinales.

1000m mannen
Friso Emons en Dennis Visser werden uitgeschakeld in de kwartfinales, Itzhak de Laat sneuvelde in de herkansingen. Hong Kyung-hwan ging in de laatste ronde voorbij aan de Fransman Thibaut Fauconnet en pakte de winst, de eerste World Cup-zege voor de 19-jarige Zuid-Koreaan. Fauconnet werd tweede, enkele honderdsten van een seconde voor de Rus Denis Ayrapetyan.

Gemengde aflossing
Breeuwsma, Knegt, Schulting en Van Ruijven grepen nét naast het goud. De ploeg lag vrijwel de hele wedstrijd op kop, maar Knegt werd in de laatste meters weer te grazen genomen door Shaolin Sandor Liu, die Hongarije met 0,007 seconden naar de winst hielp, voor Nederland en Frankrijk.

Aflossing vrouwen
Schulting, Van Ruijven, De Vries en Yara van Kerkhof reden lange tijd aan de leiding, maar met enkele ronden te rijden ging De Vries onderuit. Nederland was zo kansloos, olympisch kampioen Zuid-Korea pakte de winst, voor Rusland en Japan.

Aflossing mannen
De Nederlandse mannen sneuvelden teleurstellend al in de kwartfinales. De gebroeders Liu zijn in topvorm en lieten dat maar weer eens zien door Hongarije aan de winst te helpen, samen met Csaba Burjan en Alex Varnyu. China werd op enkele honderdsten tweede, Rusland completeerde het podium.