15-jarige eerste wereldkampioen droneracen

heywoodu

In het Chinese Shenzhen is het allereerste wereldkampioenschap droneracen onder auspiciën van luchtsportbond FAI gehouden. De hoofdsponsor van het evenement, dronefabrikant DJI, zorgde voor het materiaal: van razendsnelle drones tot haarscherpe live onboardbeelden in het stadion van Shenzhen.

De competitie begon met 128 deelnemers, die allemaal een tijd neer moesten zetten. De snelste 64 plaatsten zich dan voor de knock-outfase, waarin steeds met vier drones tegen elkaar geracet werd. In die kwalificatie deden twee Nederlandse deelnemers mee: Andrzej Krasny plaatste zich wel, maar werd met een derde plek in de eerste knock-outronde uitgeschakeld. Wim Reinders kwam met zijn tijd van 33,165 seconden uit op de 65e plek, drie honderdsten achter de benodigde 64e plek (33,135).

Na twee dagen met vaak spannende competitie, waarin meerdere races pas in de allerlaatste meters beslist werden, kwam het veld uit bij de finales. De kleine finale werd gewonnen door de Australiër Thomas Bitmatta, die gedurende het toernooi regelmatig allerhande problemen kende, maar zich knap overeind hield. De bloedsnelle Zuid-Koreaan Son Young-rok kon hem in de kleine finale niet meer bijbenen en dus werd Bitmarra vijfde.

In de finale ging het nog voor de start al fout voor Noa Koch. De Zweed gaf iets te vroeg gas en zijn drone viel door een valse start van het startplatform, waardoor hij gelijk klaar was en de finale met drie drones dan echt van start ging. Bastian Hackl uit Oostenrijk pakte al snel de leiding, maar de pas 15-jarige Australiër Rudi Browning kwam snel langszij. Browning stond de eerste plek niet meer af en kroonde zich tot wereldkampioen, voor Hackl en de Let Karlis Gross.

Bij de vrouwen nam de Thaise Wanraya Wannapong in de finale gelijk de leiding en die stond ze geen moment meer af. Na afloop was ze kort van stof, maar duidelijk: "Ik ben heel blij vandaag, en bedankt aan alle sponsoren", aldus de Thaise. Mo Ga-yeon uit Zuid-Korea eindigde als tweede, brons was voor de Taiwanese Chao Ting-Yu, die tegen een van de laatste gates aan vloog. Ze kwam echter verder dan de vierde finaliste, Jessika Farrar. De Amerikaanse liet vooraf weten de beste vrouwelijke dronepiloot ter wereld te zijn, maar kwam er in de finale geen moment aan te pas na een snelle crash.

De finalesessie, met vanaf ongeveer 2:25 uur de finale bij de mannen (Bron: YouTube)