Ontdek het grootste geheim van Nederland

Monique Verlind (DJMO)

Wandelaars en fietsers kunnen sinds 2 november de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Lekdijk in Vianen ontdekken. Langs de route van negen km zijn 20 grote foto’s te zien van de buitenexpositie “Lek en Linie”. Met een oude soldatenfoto en beelden van uiterwaarden en forten. “Lek en Linie” is onderdeel van het Waterjaar van Vrijstad Vianen.

Het verhaal van de fototentoonstelling “Lek en Linie” start bij de Oude Sluis in Vreeswijk, een dubbele schutsluis naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Met een historische soldatenfoto en een actuele foto van Polder Blokhoven wordt de werking van de inundatie (het opzettelijk onder water zetten van een gebied) in 1939 van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgelegd.

Ook de uiterwaarden langs de Lek, Fort Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel en de Liniepont komen aan bod. De tentoonstelling eindigt met een foto van een zogenaamde asperge (tankversperring) en de Diefdijk, een binnendijk die nog steeds dienst doet als volwaardige (tweede) waterkering. De tentoonstelling is geopend door Maryann Glorie-Bergmans, programmamanager Nieuwe Hollandse Waterlinie van de provincie Utrecht en Wethouder van Vianen, Marcel Verweij.

Het grootste geheim van Nederland
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een lange slinger van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers die tot 1940 het westen van Nederland beschermde tegen de vijand. Een uniek en oer-Hollands verdedigingssysteem dat verscholen ligt in ons landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd. Ze is er wel, maar je ziet het niet.

Bij oorlogsdreiging werden brede stroken land onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Een laagje water van ongeveer vijftig centimeter was voldoende. Te diep voor soldaten, paarden en voertuigen om doorheen te gaan en te ondiep voor boten om overheen te varen. Zwakke punten in het landschap werden versterkt door forten, kastelen, vestingsteden en bunkers. Kijk voor meer informatie op nieuwehollandsewaterlinie.nl

Toekomstig werelderfgoed in de 'achtertuin van Vianen'
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Vanwege de strategische plek aan de Lek werd Vianen opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je vindt hier nog de geschutsopstelling Batterij aan de zuidelijke Lekdijk, een stukje van de Diefdijklinie en het imposante torenfort Everdingen. Bovendien woonde ingenieur Jan Blanken (1755-1838) in Vianen. Hij ontwierp diverse waterwerken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de waaiersluis.

Waterjaar
De tentoonstelling “Lek en Linie” maakt onderdeel uit van het Waterjaar Vianen. Het Waterjaar bestaat uit een reeks activiteiten en evenementen die alles te maken heeft met water. Door de Lek, de prachtige recreatieplassen, grachten, sloten, inundatiekanalen, sluizen en het Merwedekanaal is te zien dat Vianen onlosmakelijk verbonden is met het water. Vianen toont met het Waterjaar haar identiteit en brengt met de Tentoonstelling een ode aan de Lek, waarachter de Vrijstad is verrezen. Meer informatie over de fototentoonstelling en het Waterjaar is te vinden op vrijstadvianen.nl