Nieuw-CaledoniŽ stemt tegen onafhankelijkheid van Frankrijk

heywoodu

Het onafhankelijkheidsreferendum op de eilandengroep Nieuw-Caledonië, in de Stille Oceaan ten oosten van Australië, is niet geslaagd. Althans, vanuit het oogpunt van de mensen die graag onafhankelijk van Frankrijk wilden worden, want die onafhankelijkheid komt er niet.

De Franse president Emmanuel Macron heeft laten weten dat 57,3 procent van de stemgerechtigden er voor hebben gekozen om bij Frankrijk te blijven. De opkomst was bijzonder hoog: meer dan tachtig procent bracht een stem uit, flink meer dan vooraf werd verwacht.

Sinds halverwege de negentiende eeuw bestuurt Frankrijk de archipel, waar zo'n 278.000 mensen wonen - ruim een derde daarvan in hoofdstad Nouméa. In 1988 kwam een gewelddadige periode rondom de onafhankelijkheid tot een einde, met als afspraak dat er een referendum zou komen.

Dat heeft even mogen duren, maar zondag was het dan zover, met 'Geen onafhankelijkheid' als winnaar. Overigens is er nog niks definitiefs: in de grondwet staat dat men bij 'Nee' in 2020 en 2022 nog een keer mag stemmen, mits de lokale autoriteiten vóór een referendum stemmen.