Man huilt bloed

Floris_Stempel

Het klinkt als een prima Halloweenkostuum, maar in Italië was een man toch minder blij met zijn plotselinge angstaanjagende aandoening. Bij de man stroomde van de één op andere dag bloed uit zijn ogen, zo werd duidelijk uit een publicatie in het zeer toonangevend wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine van 1 november.

De 52-jarige Italiaan kwam binnen bij de eerste hulp met bloedende ogen, iets waar hij nooit eerder last van had gehad. Alhoewel het er erg dramatisch uitzag, had de man geen pijn of enig trauma aan zijn hoofd. Zijn zicht was prima en de man kon beide ogen prima bewegen. Ongeveer een uur nadat het 'huilen' begon hield het ook zomaar weer op.

De man werd gediagnostiseerd met de aandoening met een pakkende naam hemolacria, een aandoening waarbij bloed zich met tranen vermengd. Dit kan veroorzaakt worden door infecties, ontstekingen of zelfs tumoren van het oog of het weefsel daaromheen. Sommigen krijgen hier last van nadat zij bij een bloedneus hun neus dichtknijpen. Hierdoor kan het bloed zich ophopen en via de ogen en zelfs oren een uitweg zoeken.

In het geval van de Italiaanse man kwam het doordat een aantal goedaardige tumoren, hemangioma's, in beide oogleden waren gegroeid. Hemangioma's bestaan uit doorgroeiende bloedvaatjes en kunnen al vanaf de geboorte ontstaan.

De man werd behandeld met timolol-oogdruppels, zodat de druk in zijn oogbol iets afnam en volgens het artikel zijn na een jaar de bloedtranen nooit meer bij de man teruggekomen.