Valpartij in slotfase beslist GP van MaleisiŽ in MotoGP

heywoodu

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP gewonnen. De Spaanse wereldkampioen had daar wel wat hulp voor nodig, want Valentino Rossi leek lange tijd op weg naar de zege, tot hij tegen het asfalt schoof. 

Rossi pakte bij de start de leiding door polesitter Johann Zarco te verschalken, terwijl het Yamaha-duo werd gevolgd door Jack Miller, Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa en Marquez, die de snelste was in de kwalificatie, maar een gridstraf van zes plekken kreeg.

Voor Iannone was zijn goede begin nutteloos: al in de tweede ronde reageerde hij op een bijna-valpartij van Marquez, waarbij de Italiaan zelf níet de controle over zijn machine wist te behouden. Marquez had het tempo lekker te pakken en pakte al snel de derde plek van Miller, achter Rossi en Zarco.

Na een handvol ronden moest ook Zarco zijn plek afstaan aan de wereldkampioen, terwijl diens teamgenoot Pedrosa langs Miller oprukte naar de vijfde plek. Dat werd nog voor de helft van de race een vierde plaats, want Dovizioso had het flink lastig en viel terug tot achter Pedrosa en ook Alex Rins.

Halverwege de race lag Rossi nog altijd aan de leiding, waarbij Il Dottore een snaarstrak tempo reed en Marquez constant op ongeveer een seconde achterstand hield. Thuisheld Hafizh Syahrin, de eerste Maleisiër ooit in de MotoGP, had het mes ondertussen goed tussen de tanden: na een matig weekeinde vertrok hij als 23e, maar hij rukte in straf tempo op naar de tiende stek met acht ronden te gaan.

Marquez kwam langzaam wat dichterbij, maar toch leek Rossi op weg naar zijn eerste zege sinds de TT in Assen vorig jaar...tot vier ronden voor het einde: de veelvoudig wereldkampioen schoof onderuit en Marquez kreeg de eerste plek in de schoot geworpen. 

Marquez reed vanaf dat moment ineens onbedreigd naar de zege, maar om plek twee werd hard gevochten. Zarco moest die in de allerlaatste ronde afstaan aan Rins, Maverick Viñales eindigde als vierde, voor Pedrosa. Een emotionele Syahrin kwam voor zijn uitzinnige thuispubliek op een zeer knappe tiende plek over de streep.