'Vader van Taliban' vermoord

Floris_Stempel

Maulana Sami ul Haq, een hoge Islamitische geestelijke, is in zijn slaapkamer in de Pakistaanse stad Rawalpindi doodgestoken. Haq trainde hooggeplaatste leden van de Taliban en was een vertrouweling van de Pakistaanse premier Imran Khan.

Haq's zoon, Hamildul, bracht het nieuws naar buiten. "Mijn vader was alleen thuis. Zijn bewaker was even de kamer uit en toen hij terugkwam lag mijn vader al in kritieke toestand." Haq werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk stierf. Foto's van een dode en bebloede Haq gingen daarna snel viral via Twitter.

Er is nog veel onzeker over de moord. Sommige bronnen stellen dat Haq is doodgeschoten en ook het aantal aanvallers verschilt van verhaal tot verhaal. Ook het motief  is nog onbekend en de politie zegt alles mee te nemen in hun onderzoek.

Haq wordt wel 'de vader van de Taliban' genoemd, omdat hij vele leiders van de Taliban in zijn Islamitische school heeft onderwezen. Eén van Haq's studenten was Mullah Mohammed Omar, die uiteindelijk met behulp van de Amerikanen de Russen uit Afghanistan schopte en daarna de Afghaanse Taliban oprichtte.

De nu vermoorde Haq sprak ooit vol lof over zijn strijdende studenten. "Het zijn allemaal helden. Als iemand jouw land aanvalt dien je die te verdedigen. Het is jammer dat het Westen de Taliban nooit de kans hebben gegeven om hun systeem te implementeren."

Premier Khan bracht zijn condoleances uit. "We zijn een groot religieus geleerde kwijtgeraakt." Khan is vaak bekritiseert om zijn steun aan Haq.

Na het bekendmaken van zijn dood gingen vele van Haq's volgers de straat op om te rellen. De begrafenis in de noordelijke stad Akora Khattak staat gepland voor zaterdag.