'Chinezen en Russen vissen Afrikaanse zee leeg'

Mick (Philosocles)

Buitenlandse vistrawlers en de vismeelindustrie bedreigen de lokale West-Afrikaanse visserij. Waren dit eerder nog met name Europese trawlers, tegenwoordig zouden vooral Chinese en Russische bedrijven de zee leegvissen. Voor de plaatselijke bevolking zou er te weinig overblijven, en wat er nog wel wordt gevangen wordt snel duurder. De overbevissing zou bewoners ook noordwaards richting Europa drijven.

De zee bij het Senegalese St Louis geldt als een van de visrijkste gebieden ter wereld, schrijft de BBC. Maar volgens de 34-jarige visser Mor Ndiaye is er de laatste paar jaar veel veranderd. "De vis verdwijnt gewoon dus wat moeten we? Eerder hadden we binnen een of twee dagen genoeg vis, nu kost het ons weken op zee om hetzelfde te vangen."

De vis is niet alleen voor St Louis of Senegal, maar gaat ook naar andere Afrikaanse landen zoals Mali. Veel mensen zijn er voor zo'n driekwart van hun eiwitconsumptie van afhankelijk. De zee is echter tientallen jaren door buitenlandse 'visfabrieken' overbevist. De resulterende schaarste heeft ook geleid tot forse prijsstijgingen, zo zou de prijs van de veelgegeten sardinella de laatste paar jaar zijn verviervoudigd.

Migratie
Al in 2006 zeiden Senegalezen dat als Europa de zee leegviste, ze de Afrikanen die daarvan de dupe waren dan ook maar op moesten nemen. Volgens BBC-correspondent Alfonso Daniels heeft ook nu de visschaarste migratie naar Europa tot gevolg.

Veel van de vis die wel wordt gevangen, wordt echter in Senegal maar vooral in buurland Mauritanië tot vismeel vermalen, volgens schattingen tot wel de helft. Dat gaat met name naar China, waar het als veevoer wordt gebruikt. De vismeelindustrie zou hoofdzakelijk in handen zijn van Chinese en Russische bedrijven. Die bemannen de visfabrieken met eigen personeel, waardoor het ook niet of nauwelijks werkgelegenheid oplevert.

Ook Mauritaanse vissers klagen steen en been, ondanks dat hun regering de wateren streng bewaakt om ze tegen bevissing door Senegalezen te beschermen. "De grote trawlers vangen alles", zegt visser Abdullahi Bahry tegen de achtergrond van rijen vismeelfabrieken. "Als er niets gebeurt wordt de blauwe zee zwart en zit er helemaal geen vis meer in."