Amerikaanse turnsters met ongekende overmacht wereldkampioen

heywoodu

Op het wereldkampioenschap turnen in Doha hebben de Amerikaanse vrouwen met ongekende overmacht voor de vierde keer op rij de wereldtitel in de landenwedstrijd gepakt. Op alle vier toestellen scoorde de Amerikaanse ploeg ruimschoots het beste.

Onder leiding van de fenomenale Simone Biles, na een sabbatical zelfs nog beter teruggekeerd dan ze ooit was, turnden de Amerikaanse dames iedereen naar huis. Met de regerend wereldkampioene op de meerkamp, Morgan Hurd, en verder ook nog Riley McCusker, Grace McCallum en Kara Eaker behaalden ze een score van 171,629 punten, waar niemand ook maar een beetje bij in de buurt kwam.

De strijd om het zilver was wél spannend. Brazilië leek goede papieren te hebben om voor het eerst in de geschiedenis een teammedaille te pakken, maar een compleet mislukte routine van alle drie turnsters aan de brug met ongelijke leggers gooide roet in het eten: met hun kwalificatiescore op dat toestel zouden ze zilver gepakt hebben, nu kwam het Braziliaanse kwartet niet verder dan plek zeven.

Het was uiteindelijk Rusland dat er met het zilver vandoor ging. Met een score van 162,863 punten bleven de Russinnen China nipt voor: 162,396 punten. Canada, Frankrijk en Japan grepen naast de medailles, terwijl eigenlijk alleen Duitsland geen moment echt een kans had.

Het WK gaat woensdag om 14.00 uur verder met de meerkampfinale bij de mannen, wederom live te zien op de NOS.