Groothandel roept vervalst kankermedicijn terug

Monique Verlind (DJMO)

Een beperkte partij van het middel Jakavi (15 milligram) wordt tot op patiëntniveau teruggeroepen. Dat heeft groothandel Fisher Farma besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Een andere groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen van Jakavi in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

Het is met zekerheid vastgesteld dat het doosje en de blister vervalst is. Het is nog niet duidelijk of ook de tabletten vervalst zijn. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Maar de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddel kan niet meer gegarandeerd worden. Daarom is besloten een partij van het middel Jakavi terug te roepen. Daarmee zijn de risico’s voor de patiënten weggenomen.

Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose. Het gaat om een beperkte groep patiënten. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis. Patiënten krijgen het middel vaak mee naar huis.

Jakavi is verkrijgbaar in tabletten van 5, 10, 15 en 20 milligram. Er zijn alleen vervalste verpakkingen van 15 milligram aangetroffen. Bovendien zijn er voldoende andere partijen van Jakavi 15 mg beschikbaar. De inspectie verwacht dan ook niet dat er een tekort zal ontstaan. 

De terugroepactie gaat om de volgende partij, met een van de volgende partijnummers: SM018/BA; SM018/BB; SM018/BC; SM018/BD; SM018/BE; SM018/BF en SM018/BG. Patiënten die een verpakking met een van deze partijnummers in bezit hebben kunnen het middel omruilen bij de apotheek. 

Het is voor het eerst dat de inspectie tot op patiëntniveau geneesmiddelen terugroept vanwege een vervalsing. Het komt dus niet vaak voor. Toch komt er binnenkort een nog strengere controle op vervalste geneesmiddelen. Vanaf 9 februari moet van de meeste geneesmiddelen ieder doosje een unieke code hebben. In een Europese databank kan dan op ieder moment de echtheid van het product gecontroleerd worden.